Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme e Shqipërisë

(Përcjellë nga Ministria e Punëve të Jashtme e Shqipërisë)

Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme (shk. MEPJ) e Republikës së Shqipërisë është një ministri qeveritare që merret me marrëdhëniet e jashtme të Shqipërisë dhe anëtarësimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme
ShkurtesaMEPJ
Formuar më1913
LlojiMinistri Qeveritare
SeliaTiranë
Rajoni i shërbimit
Republika e Shqipërisë
Gjuha zyrtare
shqip
Ministër
Edi Rama
Organizata amë
Këshilli i Ministrave
Faqja në internetpunetejashtme.gov.al

Ministria e Punëve të Jashtme daton me krijimin e Qeverisë së Përkohshme të Vlorës me 4 dhjetor 1912, pak ditë pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë nga Perandoria Osmane. Kryeministri i Qeverisë së Përkohshme, Ismail Qemali, mbajti edhe postin e Ministrit të Punëve të Jashtme deri në qeshor të vitit 1913.[1] Ministri aktual i Punëve të Jashtme është Kryeministri Edi Rama.

Historiku

Redakto

Krijimi i Institucionit të Ministrisë së Punëve të Jashtme (MPJ) të shtetit modern shqiptar daton me krijimin e Qeverisë së Përkohshme të Shqipërisë më 4 dhjetor 1912, pak ditë pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë nga Perandoria Osmane. Kryeministri i Qeverisë së Përkohshme, Ismail Qemali, mbajti edhe postin e Ministrit të Punëve të Jashtme deri në qeshor të vitit 1913. Më pas ky funksion i kaloi Myfid bej Libohovës i cili e ushtroi atë deri në fund të janarit të vitit 1914. MPJ në këtë periudhë funksionon si një seksion i Qeverisë së Përkohshme, me objektiv kryesor sigurimin e njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga Fuqitë e MëdhaKonferencën e AmbasadorëveLondër. Për të realizuar këtë objektiv u kryen edhe shërbimet e para diplomatike siç ishte dërgata diplomatike e Qeverisë së Vlorës në Konferencën e Ambasadorëve, e kryesuar nga diplomati personal i kryeministrit Rasih Dino.

Ministrat e Jashtëm që nga 1912

Redakto
Ministri Administrata Shënime
Ismail Qemali
 
4 dhjetor 1912 – qershor 1913 Kryeministër, ushtron edhe funksionin e Ministrit të Punëve të Jashtme
Myfid bej Libohova
 
qershor 1913 – 24 janar 1914 
Turhan pashë Përmeti 17 mars 1914 – 20 maj 1914
Preng Bibë Doda
 
28 maj 1914 – 3 shtator 1914
Myfid bej Libohova
 
25 dhjetor 1918 – 29 janar 1920 
Mehmet bej Konica
 
30 janar 1920 – 14 nëntor 1920
Iliaz bej Vrioni
 
19 nëntor 1920 – 1 korrik 1921
Pandeli Evangjeli
 
11 korrik 1921 – 6 tetor 1921
16 tetor 1921 – 6 dhjetor 1921
Fan Noli
 
7 dhjetor 1921 – 12 dhjetor 1921 
Xhafer bej Vila 12 dhjetor 1921 – 24 dhjetor 1921 
Fan Noli
 
24 dhjetor 1921 – 2 dhjetor 1922 Nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper Xhafer Ypi
Pandeli Evangjeli
 
2 dhjetor 1922 – 25 shkurt 1924
Iljaz bej Vrioni
 
30 mars 1924 – 27 maj 1924 
Sulejman bej Delvina
 
16 qershor 1924 – 23 dhjetor 1924 
Iljaz bej Vrioni
 
24 dhjetor 1924 – 5 janar 1925
Gjergj Koleci 6 janar 1925 – 31 janar 1925  Nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper Myfid Bej Libohova
Myfid bej Libohova
 
1 mars 1925 – 23 shtator 1925
Hysen bej Vrioni 28 shtator 1925 – 10 shkurt 1927
Iljaz Bej Vrioni
 
12 shkurt 1927 – 21 tetor 1927 
1927 – 10 maj 1928 
11 maj 1928 – 1 shtator 1928 
5 shtator 1928 – 13 janar 1929 
Rauf Fico
 
14 janar 1929 – 5 mars 1930 
6 mars 1930 – 11 prill 1931
Hysen bej Vrioni 20 prill 1931 – 7 dhjetor 1932
Xhaferr bej Vila 11 janar 1933 – 6 tetor 1935
Fuat Asllani 21 tetor 1935 – 7 nëntor 1936 
Eqrem bej Libohova 9 nëntor 1936 – 2 prill 1939
Mihal Sherko 9 prill 1939 – 12 prill 1939
Xhemil bej Dino 12 prill 1939 – 2 dhjetor 1941 Nga 3 qershori 1939, aktiviteti i marrëdhënieve me jashtë u mor përsipër nga Ministria e Jashtme italiane
Mehmet bej Konica
 
5 nëntor 1943 – 6 shkurt 1944  Nuk e mori këtë post, këtë detyre e mori përsiper Rexhep Bej Mitrovica
Bahri Omari
 
6 shkurt 1944 – 17 korrik 1944
Eqrem bej Vlora
 
17 korrik 1944 – 28 gusht 1944
Ibrahim bej Biçakçiu
 
6 shtator 1944 – 29 nëntor 1944
Omer Nishani
 
27 maj 1944 – 22 tetor 1944 
22 tetor 1944 – 10 janar 1946
11 janar 1946 – 18 mars 1946
Enver Hoxha
 
22 mars 1946 – 30 qershor 1950
5 korrik 1950 – 23 korrik 1953
Behar Shtylla 23 korrik 1953 – 19 korrik 1954 
20 korrik 1953 – 21 qershor 1958
22 qershor 1958 – 17 qershor 1970
Nesti Nase 17 qershor 1970 – 29 tetor 1974
29 tetor 1974 – 26 dhjetor 1978
27 dhjetor 1978 – 30 qershor 1982
Reiz Malile 30 qershor 1982 – 22 nëntor 1982 
23 nëntor 1982 – 21 shkurt 1987 
20 shkurt 1987 – 21 shkurt 1991 
Muhamet Kapllani 22 shkurt 1991 – 9 maj 1991
9 maj 1991 – 5 janar 1991 
5 maj 1991 – 6 dhjetor 1991 
Ilir Boçka 18 dhjetor 1991 – 11 prill 1992
Alfred Serreqi 11 prill 1992 – 11 korrik 1996
Tritan Shehu 11 korrik 1996 – 12 prill 1997
Arian Starova 12 prill 1997 – 25 korrik 1997
Paskal Milo 25 korrik 1997 – 11 shtator 2001 
Arta Dade
 
11 shtator 2001 – 30 korrik 2002 
Ilir Meta
 
30 korrik 2002 – 18 korrik 2003
Kastriot Islami 29 dhjetor 2003 – 12 shtator 2005 
Besnik Mustafaj 11 shtator 2005 – 01 maj 2007
Lulzim Basha
 
01 maj 2007 – 17 shtator 2009 
Ilir Meta
 
17 shtator 2009 – 17 shtator 2010
Edmond Haxhinasto
 
17 shtator 2010 – 2 korrik 2012
Edmond Panariti
 
3 korrik 2012 – 4 prill 2013
Aldo Bumçi
 
4 prill 2013 – 15 shtator 2013
Ditmir Bushati
 
15 shtator 2013 – 21 janar 2019
Edi Rama
 
21 janar 2019 – 23 janar 2019
Gent Cakaj
 
23 janar 2019 – në vazhdim

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto
  1. ^ HISTORIKU I KRIJIMIT TË INSTITUCIONIT TË MINISTRISË SË PUNËVE TË JASHTME TË SHTETIT SHQIPTAR Arkivuar 12 janar 2017 tek Wayback Machine – punetejashtme.gov.al