Mjeda është një mbiemër e një familjeje fisnike të rëndësishme shqiptare.

Mjedajt
Stema e Mjedajve.
Grupi etnik Shqiptare
Rajoni i tanishëm Shqipëri, Kosovë
Informacione
Anëtarë të shquar Lazër Mjeda
Ndre Mjeda
Kol Mjeda
Lukë Simon Mjeda

HistoriaRedakto

Sipas traditës familjare, Mjedasit rrjedhin nga familja Dukagjini, e cila drejtoi Shqipërinë e veriut në shekujt XIV dhe XV. Dukagjinët zbriti nga Dukë Gin Tanusio (Dux Ginius Tanuschus), i përmendur së pari në 1281, ndërsa kronikat osmane të shek. XV i përmendin ato si "Princat me origjinë gjermane". [1]

 
Imzot Lazër Mjeda
 
Dom Ndre Mjeda

Familja e mori emrin nga fshati Mjedë ku ata mbanin tokë, në Zadrimë, dhe janë vendosur në Shkodër që nga fillimi i shekullit të 18-të.[2] Dega e Prizrenit u bënë familja kryesore katolike e qytetit dhe ishin angazhuar në tregti midis gadishullit italian, Stambollit dhe Ballkanit.

Gjatë shekujve, anëtarët e familjes ishin tregtarë, pronarë të tokave, klerikë dhe udhëheqës politikë. Sot, anëtarët e familjes jetojnë kryesisht në Shqipëri dhe Kroaci.

Anëtarë të familjesëRedakto

BurimetRedakto