Moshe Dayan, (20 maj 191516 tetor 1981) ka qene një udhëheqjes ushtarak dhe politikan izraelit. Ai ka qene Shef i Shtabit te Forcave Mbrojtese Izraelite (1953–1958), ai u be një simbol fitoreje për boten e Shtetit te Izraelit. Ai u be ministër i mbrojtjes dhe me vone ministër i jashtëm i Izraelit.

Persconferenties, ministers, portretten, Bestanddeelnr 930-3763.jpg
Moshe Dayan

Jeta e hershmeRedakto

Moshe Dayan lindi ne Kibbutz Degania Alef ne afërsi te brigjeve te liqenit Kinneret (Sea of Galilee) in pre-Mandate Palestine. Prindërit e tij ishin Shmuel dhe Devorah, emigrante hebrenj nga Ukraina. Ai ishte fëmija i dyte i lindur ne kibbutz (pas Gideon Baratz). Ai qe emërtuar Moshe sipas Moshe Barsky, anëtarit te pare te kibbutz te vrare nga një sulm arab.[1] Pak me vone, prindërit e tij u zhvendosen ne Nahalal, Moshavi pare i stacionuar. Ai ndoqi atje shkollën për agrikulture. Ne moshën 14, ai u be pjesëtar i milicisë hebreje te formuar rishtazi te njohur me emrin Haganah. Ne 1938 ai u be pjesëtar i Palestine Supernumerary Police dhe u be një komandant patrulle te motorizuar ("MAN").

 
Dayan with Yitzhak Sadeh and Yigal Allon, Kibbutz Hanita, 1938

Nje nga heronjtë e tij ushtarake ishte britaniku pro-Zionist oficeri Orde Wingate, under whom he served in several Special Night Squads operations.

Lufta e II BotëroreRedakto

Ai u arrestua nga britaniket me 1939 (kur Haganah ishte i jashtëligjshëm), por u lëshua mbas dy vitesh ne shkurt 1941, si pjesë e Haganah bashkëpunim me britanik gjatë Luftës II botërore.

Komandanti ushtarakRedakto

PolitikaniRedakto

Lufta e gjashte ditëve (1967)Redakto

Lufta e Yom Kippur (1973)Redakto

Ministër i jashtëm ne qeverinë LikudRedakto

TrashëgimiaRedakto

Jeta personaleRedakto

Libra te DayanRedakto

  • Diary of the Sinai Campaign, 1965.
  • Living with the Bible, 1978.
  • Story of My Life, 1978.
  • Breakthrough: A Personal Account of the Egypt-Israel Peace Negotiations, 1981.

Further readingRedakto

  • Lau-Lavi, Napthali, (1968), Moshe Dayan - A Biography. English Book Store, New Delhi (First Indian Reprint 1979).

ReferimeRedakto

  1. ^ Soldier of Israel: the story of General Moshe Dayan By Israel Isaac Taslitt Published by Funk and Wagnalls, 1969, p. 8

Shih edheRedakto

Lidhje te jashtmeRedakto