Princesha Nafije Zogu (1896–1955), ishte një princeshë shqiptare.[1]

Anëtarë të Familjes Zogu

Jeta Redakto

Ajo ishte e bija e Xhemal pashë Zogollit dhe Sadije Toptanit dhe ishte një nga gjashtë motrat e Mbretit Zog I të Shqipërisë. Ajo u martua me Cena Bej Kryeziun, i cili u vra pas një konflikti me vëllain e saj në vitin 1927. Çifti u trashëgua me një djalë më 23 dhjetor 1923, Tatin.

Kur vëllai i saj u bë monark në vitin 1928, asaj dhe vëllezërve e motrave iu dha statusi i Princit dhe Princeshës Zogu. Në ndryshim nga motrat më të vogla të mbretit, Princesha Senije, Ruhije Zogu, Myzejen Zogu dhe Maxhide Zogu, të cilat të gjitha luajtën role publike dhe kryenin detyra përfaqësuese mbretërore gjatë mbretërimit të mbretit Zogu, dy motrat e mëdha, Princesha Adile Zogu dhe Nafije Zogu, jetoi një jetë pensionist në shtëpinë mbretërore dhe nuk kishte asnjë rol publik. Megjithatë, kur mbreti e ndaloi hixhabin në vitin 1937, ai u sigurua që motrat e tij të shfaqeshin në publik pa mbulesë dhe të veshura në modën perëndimore si modele për gratë e tjera, dhe ndërsa Nafije nuk shfaqej në publik, ajo ndoqi politikën e vëllait të saj. dhe hoqi vellon e saj atë vit.

Mërgimi Redakto

Ajo u largua nga Shqipëria me pjesën tjetër të familjes mbretërore në vitin 1939 me shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore dhe ndoqi ish-monarkun në mërgim në Britaninë e Madhe në vitin 1940. Ajo, si dhe motrat e tjera, përveç Adiles, ndoqën Zogun në Egjipt. në vitin 1946. Në vitin 1955, ajo dhe pjesa tjetër e familjes ndoqën Zogun në Francë, ku ai vdiq. Ajo jetoi në Francë me motrat e saj deri në vdekjen e saj.

Burime Redakto

 • Christo Dako, Zog the First, King of the Albanians, Tirana, 1937.
 • Josephine Dedet, Geraldine, Reine des Albanais, Paris, Criterion, 1997.
 • Charles Fenyvesi, Splendor in exile, Washington, New Republic Books, 1979.
 • Anastas Frashëri, Cila ka qënë N.M. Saj Sadije Zogu [Who was H.M .Queen Mother Sadije Zogu], Tirana, « Tirana », 1935.
 • Patrice Najbor, Histoire de l’Albanie et de sa Maison Royale 1443-2007, 5 vol., Je Publie, 2008.
 • Neil Rees, A Royal Exile - King Zog & Queen Geraldine of Albania in exile..., Studge Publications, 2010.
 • Gwen Robyns, Geraldine of the Albanians, London, Muller, Blond & White limited, 1987
 • Joseph Swire, Albania – The Rise of a Kingdom, New York, Arno Press & The New York Times, 1971.
 • Jason Tomes, King Zog. Self-made Monarch of Albania, Sutton Publishing Limited, 2003.
 • Tomes, Jason: King Zog: Self-Made Monarch of Albania
 • Ingrid Sharp, Matthew Stibbe: Aftermaths of War: Women's Movements and Female Activists, 1918-1923

Referimet Redakto

 1. ^ Patrice Najbor, Histoire de l’Albanie et de sa Maison Royale 1443-2007, 5 vol., Je Publie, 2008.