Karburanti dizel, i quajtur edhe vaj dizel, është çdo lëndë djegëse e lëngshme e projektuar posaçërisht për përdorim në një motor nafte, një lloj motori me djegie të brendshme në të cilin ndezja e karburantit ndodh pa shkëndijë si rezultat i ngjeshjes së ajrit në hyrje dhe më pas injektimit të karburantit. . Prandaj, karburanti dizel ka nevojë për karakteristika të mira të ndezjes me kompresim.

Një rezervuar me naftë në një kamion.

Lloji më i zakonshëm i karburantit me naftë është një distilim specifik i pjesshëm i vajit të naftës, por alternativat që nuk rrjedhin nga nafta, si bionaftë, biomasa në të lëngshme (BTL) ose gaz në lëng (GTL) po zhvillohen dhe miratohen gjithnjë e më shumë. Për të dalluar këto lloje, nafta me origjinë nga nafta e papërpunuar quhet ndonjëherë petrodiesel në disa qarqe akademike.

Në shumë vende, karburanti dizel është i standardizuar. Për shembull, në Bashkimin Evropian, standardi për karburantin dizel është EN 590. Karburanti dizel ka shumë emra të folur; më së shpeshti, quhet thjesht naftë. Në Mbretërinë e Bashkuar, karburanti dizel për përdorim në rrugë zakonisht quhet naftë ose nganjëherë naftë e bardhë nëse kërkohet për ta dalluar atë nga një produkt bujqësor me avantazh tatimor që përmban një ngjyrë identifikuese me ngjyrë të njohur si naftë e kuqe. Termi zyrtar për naftën e bardhë është DERV, që do të thotë automjet rrugor me motor-dizel. Në Australi, karburanti dizel njihet gjithashtu si distilat (nuk duhet ngatërruar me "distilat" në një kuptim më të vjetër që i referohet një karburanti tjetër motorik), dhe në Indonezi, ai njihet si Solar, një emër i markës tregtare nga vendi. kompania kombëtare e naftës Pertamina. Termi naftë (frëngjisht: gazole) përdoret ndonjëherë edhe për t'iu referuar karburantit dizel.

Nafta me squfur ultra të ulët (ULSD) është një lëndë djegëse dizel me përmbajtje squfuri të ulur ndjeshëm. Që nga viti 2016, pothuajse i gjithë karburanti me naftë me bazë nafte i disponueshëm në Mbretërinë e Bashkuar, Evropën kontinentale dhe Amerikën e Veriut është i llojit ULSD.

Përpara se karburanti dizel të standardizohej, shumica e motorëve me naftë punonin zakonisht me vajra karburanti të lirë. Këto vajra karburanti përdoren ende në motorët me naftë të mjeteve ujore. Pavarësisht se është projektuar posaçërisht për motorët me naftë, karburanti dizel mund të përdoret gjithashtu si lëndë djegëse për disa motorë jo dizel, për shembull motori Akroyd, motori Stirling ose kaldaja për motorët me avull.

Shiko edhe

Redakto

Nafta e papërpunuar

Referenca

Redakto