Nazmi Mehmeti (1918-1995), i njohur edhe si "Mehmetovitch", ishte një shqiptar, i lindur më 25 mars 1918 në Rechan, Maqedoni. Ai erdhi në Zelanda e Re në 1951 në moshën 33. Mehmeti ishte një mundës i njohur shumë mirë në Maqedoni në rininë e tij : ai ishte i ashpër, e fortë dhe luftuan në malet e thyer Ballkani deri në fund të 1948, kur ai të kalonte kufirin në Greqi. Ai kishte tetë plagë në trupin e tij në luftën kundër komunizmit e shërbimit sekret në Maqedoni dhe Shqipëri. Përveç të qenit një atdhetar i patundur dhe të kryera në mënyrë të vendosur anti-komuniste ai ishte gjithashtu një mysliman i përkushtuar, lutje pesë herë në ditë. Ai i bëri thirrje të tjerëve të shpejta gjatë Ramazanin dhe shokët e tij ta duan një burrë "thotë se kushdo Amen" pavarësisht nga besimi.

Nga tregtia Mehmeti ishte një zdrukthëtar dhe në Zelanda e Re ai punoi rreth Ulët Hutt, Upper Hutt dhe Wellington qytetit. Për të nisur ai me të ndërtuar një shtëpi në Upper Hutt dhe pastaj më vonë, ai u transferua në Auckland qytetit. Ai gjithashtu ka punuar në Meremere centrali Waikato në rajon si një zdrukthëtar për një periudhë. Ai e bëri shënoi një kontribut në udhëheqjen e Zelanda e Re mysliman Shoqata gjatë viteve 1960 dhe është veçanërisht kujtohet për përpjekjet e tij të vazhdueshme për të ruajtur Auckland Qendra islamike prona në të Hargreaves Street.[1]

Nazmi Mehmeti është kryesisht përgjegjës për sigurimin e varrezave myslimane parë [2] në Zelandën e Re. Paraprakisht myslimanëve u varrosën në komplote të ndryshme dhe madje edhe në kinezisht allotments. Pak ditë para se të festivalit e Eid al Adha në 1963 një komplot ishte mysliman varrimit themeluar zyrtarisht në Waikumete Varrezat në perëndim Auckland. Të Auckland City Council "Parqe dhe Biblioteka Komiteti" konfirmoi një Zelanda e Re mysliman Shoqata peticion për 100 vende më 29 prill 1963, pas dy takime në mars midis drejtorit të parqeve dhe disa anëtarë të Komitetit Ekzekutiv të udhëhequr nga Nazmi Mehmeti, si president i Shoqata.

Ai më pas u kalua te Australi, ka punuar në Sydney si zdrukthëtar dhe pastaj bleu një fermë e vogël. Më pas ai shitur gjithçka dhe shkoi për të parë Stamboll, Turqi. Ai u kthye në fshatin e tij amtare në Retcham Maqedoni në fillim të viteve 1990 pas rënies së komunizmit atje, dhe punuar tokën e babait të tij së bashku me vëllezërit e tij. Më pas ai vdiq dhe u varros në Gostivar në 1995.

ReferimeRedakto

  1. ^ Venues facilitate Muslim congregation Indian news Link, Eid Al Fitr Special 2005 Edition. Accessed 2006-09-06.
  2. ^ idem
  • Bishop, Martin C. '“A History of the Muslim Community in New Zealand to 1980”, thesis submitted in partial fulfilment of the requirement for the degree of M.A. in history at the University of Waikato' (Waikato University, 1997).

Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Nazmi_Mehmeti"