Ndërkombëtarja e pestë është një organizatë e themeluar nga disa fraksione të së majtës ekstreme në disa vënde të botës sipas idealeve dhe mësimeve te Karl Marx dhe Leninit për mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve, pas rënies së Bashkimit Sovietik.

Stema

Në vitin 2007 presidenti venezuelian Hugo Chavez hodhi idenë për të krijuar Ndërkombëtarja e pestë me ndihmen e partisë socialiste të vashkuar venezueliane. Në 21 nëntor 2009 gjatë takimit të parë të ndërkombëtarë të partive të majta, Chavez kërkoi themelimin e Ndërkombëtares së pestë socialiste në prill të vitit 2010Venezuelë. Kanë shprehur dëshirën disa parti të majta botërore, si kilene, boliviane, nikaraguane, australiane, guatemale, por edhe europiane gjermane, franceze e portugeze. Partia komunsite kubane ka shprehur dëshirën për tu bashkuar por ka mendime të kundërta në parti.

Shih edhe Redakto