Ndue Ukaj

Ndue (Tomë) Ukaj u lind në vitin 1977 në Stubëll të Epërme të komunës së Vitisë. Është shkrimtar, kritik letrar dhe publicist.

Ndue Tomë Ukaj
Emri Ndue
Mbiemri Ukaj
Lindur më 1977
Lindur në Stublla e Epërme, Viti
Kombësia Shqiptare
Shtetësia Kosovare
Profesioni Shkrimtar


Vepra letrare:

Diskursi biblik në letërsinë shqipe"- studim, AIKD, 2004, Prishtinë.

"Ujëvarat e metaforave", poezi, Botimet M&B, 2008 Tiranë.

"Ithaca of the word ", poezi, përkthyer nga Peter Tase dhe botuar në Shtetet e Bashkuara, nga botimet Lulu Enterprises.

"Godo nuk vjen", poezi në shqip, anglisht dhe spanjisht, me përkthim të Peter Tases dhe të botuar në Lulu Enterprises.

"Arka e shpëtimit", poezi, "Drita", 2012, Prishtinë.

"Gjithmonë diçka mungon", poezi, OM, 2017, Prishtinë.

"Krijimi i dashurisë", përzgjedhje poetike, botuar nga Festivali Ndërkombëtar 'Ditët e Naimit, 2017, Tetovë,

"Ismail Kadare: Kryqëzime letrare dhe kulturore", Onufri, 2019

"Mbretëria e ëndrrave", Onufri, tregime, 2021"Retë prej drite", Onufri, 2022.

"Retë prej drite", Onufri, 2022.


Është i përfshirë në disa antologji të poezisë shqipe dhe të huaja.

Poezia e tij është përkthyer në anglisht, spanjisht, italisht, suedisht, finlandisht, holandisht, gjermanisht, rumanisht, turqisht, kinezisht.

Në vitin 2010, me librin "Godo nuk vjen " Ukaj ka fituar Çmimin Kombëtar “Azem Shkreli” për librin më të mirë në poezi, çmim ky që jepet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve e Republikës së Kosovës.

Në Festivalin Ndërkombëtar te Poezisë, "Ditët e Naimit", më 2010, ka fituar çmimin për poezinë më të mirë.

Revista letrare The International Poetry Transation And Research Centre, që botohet në Kinë, më 2014, e ka vlerësuar Ukajn një nga poetët më të mirë të botuar në vitin 2013 në këtë revistë.

Në vitin 2016 është nderuar me çmimin "Creativity prize" nga Naji Naaman’s Literary Prizes 2016.

Lidhje të jashtme

Redakto
* http://www.alba.nu/sidor/21570