Lumi i Nerodimës

vendbanim
(Përcjellë nga Nerodime)

Lumi Nerodimë është lum në Kosovë i cili buron në Malin Nerodimës dhe diku afër Kaçanikut derdhet në Lepenc. Nerodimja njihet në literaturën gjeografike për bigëzimin (Bifurkacionin).

Bifurkacioni i lumit Nerodime
Lumi Nerodime në Kaçanik

PërmbledhjeRedakto

Në shtratin e lumit të Nerodimës është ngritur një digë, e cila e bënë të mundshme rrjedhën e një pjese të ujit në drejtim të Sitnicës, e tjetra pjesë në lumin Lepenc. Ky fenomen gjeografik është plotësisht natyral dhe meriton të përmendet dhe të shënohet, sepse bifurkacionet në botë janë të rralla e në kontinentin tonë ky fenomen është i vetmi. Ky lum i quajtur Nerodime është i ndarë në dy pjesë.

Nerodimë është e gjatë 41 km, ndërsa sipërfaqja e pellgut arrin 228 km² dhe i sjellë Lepencit mesatarisht 2,1 m³/s ujë.

Shih edheRedakto

Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Lumi i Nerodimës.

Lidhje të jashtmeRedakto