Ali Imadaddin Nasimi (Azerbajxhanisht: Seyid Əli İmadəddin Nəsimi سئید علی عمادالدّین نسیمی, Persisht: عمادالدین نسیمی‎) i njohur si Nasimi (1369-1417) ishte poet turk azer. Ai kompozoi një divanazerbajxhanisht,[1][2] një në persisht,[3] dhe një numër poezish në arabisht.[4] Ai konsiderohet si një nga poetët më të mëdhenj mistikë turkik të fundit të shekujve 14-të dhe fillimit të shekullit 15-të[4] dhe një nga mjeshtrat më të shquar të divanit të hershëm në historinë letrare turkike (gjuha e përdorur në këtë divan është e njëjtë me azerbajxhanishten).[4]

Imadaddin Nasimi
عمادالدین نسیمی İmadəddin Nəsimi
USSR stamp I.Nasimi 1973 4k.jpg
Nasimi në pullën postaleBRSS-së
Personal
Lindurrreth vitit 1369
Vdekur1417
Shkaku i vdekjesDënimi me vdekje, hiqja e lëkurës për së gjalli
FejaIslam, Alevi
Prindër
  • Sejid Muhammed (father)
EtniaAzerbajxhanas/Turkmen
EraTimurid
Njohur përAzerbajxhanisht poezia epike, letërsi mençurie, hurufizmi
Postim i vjetër
Periudha në ZyrëShekulli i 14-15-të

JetaRedakto

Shumë pak dihet në lidhje me jetën e Nasimit, përfshirë emrin e tij të vërtetë. Shumica e burimeve tregojnë se emri i tij ishte Imaduddin,[5][6] por gjithashtu pretendohet se emri i tij mund të ketë qenë Ali ose Omer.[7] Vendlindja e tij, ashtu siq emri, është gjithashtu mister: disa pretendojnë se ai ka lindur në një provincë të quajtur Nesîm i vendosur qoftë afër AleposSirinë e sotit,[5] ose afër BagdaditIrakun e sotit,[6] por asnjë provincë e tillë nuk është gjetur se ekzistojnë. Ekzistojnë gjithashtu pretendime se ai ka lindur në Shamakhi - që ka shumë të ngjarë sepse vëllai i tij është varrosur në Shamakhi, Azerbajxhan.

ReferimeRedakto

  1. ^ Průšek, Jaroslav (1974). Dictionary of Oriental Literatures (në anglisht). Basic Books. fq. 138.
  2. ^ Safra, Jacob E. (2003). The New Encyclopædia Britannica (në anglisht). Encyclopædia Britannica. fq. 60. ISBN 0-85229-961-3. The second tradition centred on Azeri, the literary language of the eastern Oğuz in western Persia, Iraq, and eastern Anatolia before the Ottoman conquest.
  3. ^ Burrill, Kathleen R.F. (1972). The Quatrains of Nesimi Fourteenth-Century Turkic Hurufi (në anglisht). Walter de Gruyter GmbH & Co. KG. ISBN 90-279-2328-0.
  4. ^ a b c "Seyid Imadeddin Nesimi" (në anglisht). Encyclopædia Britannica. 2008. Marrë më 2008-09-01.
  5. ^ a b Andrews, Walter G.; Black, Najaat; Kalpakli, Mehmet (1997). Ottoman Lyric Poetry: An Anthology (në anglisht). University of Texas Press. fq. 211–212. ISBN 0-292-70472-0.
  6. ^ a b Devellioğlu, Ferit (1993). Osmanlıca-Türkçe ansiklopedik lûgat: eski ve yeni harflerle (në turqisht). Ankara: Aydın Kitabevi. fq. 823–824. ISBN 975-7519-02-2.
  7. ^ Cengiz, Halil Erdoğan (1972). Divan şiiri antolojisi (në turqisht). Milliyet Yayın Ltd. Şti. fq. 149.