Nishi

Nish (serbisht: Ниш/Niš) është qytet në komunën e Nishit, Serbi.

Nish
Qytet
Qyteti Nish
Qyteti Nish
Emri i banorëveNishli

Gjeografia

Redakto

Nishi gjendet afër 200 km në jug të Beogradit. Ka qenë një qytet i hershëm Ilir ku kanë lindur perandorë Bizantinë si Justini i I.

Historia

Redakto

Sipas studiuesit Katičić emri i lashtë i qytetit në gjuhën greke Ναισσός/Naissós u bë Nish nëpërmjet rregullave strikte fonetik të gjuhës shqipe dhe më pas emri i qytetit në atë formë është huazuar nga kolonët të reja sllave në shekullin e shtatë.[1]

Qyteti banohej nga një shumicë shqiptare deri në Kongresin e Berlinit, kur dhe iu dhurua Serbisë e cila kreu spastrim etnik masiv, duke përzënë pothuajse të gjithë popullsinë shqiptare në 1878-ën. Sot në Nish nuk mbetet asgjë shqiptare, përveçse toponimeve e mbiemrave të disa familjeve që tashmë janë serbizuar.

Shih edhe

Redakto

Burimet

Redakto
  1. ^ Geniş, Şerife, & Kelly Lynne Maynard (2009). "Formation of a Diasporic Community: The History of Migration and Resettlement of Muslim Albanians in the Black Sea Region of Turkey." Middle Eastern Studies. 45. (4): 557. “There is also philological evidence that Albanians had inhabited the region for centuries if not millennia. According to Katičić (1976), Nish is an Albanian and Slavic toponym that developed from Ancient Greek, which presupposes Albanian language mediation. In other words, based on the strict rules of sound change the only way the Greek City Ναισσός (Naeisu) could have the phonetic outcome Nish (niš) is via the sound changes which Albanian underwent. It was then borrowed from Albanian into Slavic. This means that when the Slavs arrived in Nish (seventh century) there would have already been a historic (proto)-Albanian presence.”; p. 568. “R. Katičić, ‘Ancient Languages of the Balkans’, State of the Art Reports 4, in W. Winter (ed.), Trends in Linguistics (The Hague: Mouton, 1976), p.186."

Lidhje të jashtme

Redakto