Njëdhomësia është një lloj legjislature, i cili përbëhet nga një shtëpi ose kuvend, që ligjëron dhe voton si një. [1]

Legjislaturat me një dhomë ekzistojnë kur nuk ka nevojë të perceptuar gjerësisht për shumëdhomësi (dydhomësia ose më shumë dhoma). Shumë legjislatura me shumë dhoma u krijuan për t'i dhënë zëra të veçantë sektorëve të ndryshëm të shoqërisë. Shtëpitë e shumta të lejuara, për shembull, për një përfaqësim të garantuar të klasave të ndryshme shoqërore (si në Kuvendin e Mbretërisë së Bashkuar ose në Shtetet e Përgjithshme Franceze). Ndonjëherë, si në Zelandën e Re dhe Danimarkë, njëdhomësia vjen përmes heqjes së njërës prej dy dhomave me dy dhoma, ose, si në Suedi, përmes bashkimit të dy dhomave në një të vetme, ndërsa në të tjera një dhomë e dytë nuk ka ekzistuar kurrë që nga fillimi.

Arsyetimi për njëdhomësi dhe kritika

Redakto

Avantazhi kryesor i një sistemi njëdhomësh është ligjbërja më efikase, pasi procesi legjislativ është më i thjeshtë dhe nuk ka mundësi të bllokimit midis dy dhomave. Përkrahësit e njëdhomësisë kanë diskutuar gjithashtu se ai ul shpenzimet, edhe nëse numri i ligjvënësve mbetet i njëjtë, pasi ka më pak institucione për të mbajtur dhe mbështetur financiarisht dhe se ai është më demokratik. Përkrahësit e legjislaturave dydhomëshe thonë se të kesh dy dhoma legjislative ofron mundësinë për të ridiskutuar dhe korrigjuar gabimet në secilën dhomë paralelisht, dhe në disa raste për të futur legjislacionin në secilën dhomë.

Dobësia kryesore e një sistemi njëdhomësh mund të shihet si mungesa e mundshme e kufizimit të shumicës, veçanërisht e dukshme në sistemet kuvendare ku drejtuesit e shumicës kuvendare dominojnë gjithashtu ekzekutivin. Ekziston edhe rreziku që sektorë të rëndësishëm të shoqërisë mund të mos përfaqësohet në mënyrë adekuate nga organi i zgjedhur i vetëm.

Njëdhomësia në Shtetet e Bashkuara

Redakto

Legjislativi i Nebraskës (i quajtur edhe Njëdhomësi) është organi kryesor legjislativ i shtetit të Nebraskës dhe i vetmi legjislativ shtetëror njëdhomësh në Shtetet e Bashkuara. Anëtarët e saj quhen "senatorë", pasi fillimisht ishte dhoma e sipërme e një legjislative dydhomësh përpara se Dhoma e Përfaqësuesve të Nebraskës të shpërndahej në 1937. Legjislativi është gjithashtu i dukshëm për të qenë jopartiak dhe zyrtarisht nuk njeh asnjë përkatësi partiake, duke e bërë Nebraskën të veçantë midis shteteve të SHBA. Me 49 anëtarë, është gjithashtu legjislatura më e vogël e çdo shteti amerikan.

Një studim i vitit 2018 zbuloi se përpjekjet për të adoptuar një dhomë të vetme në Ohio dhe Misuri dështuan për shkak të kundërshtimit bujqësor. [2] Në komunitetet bujqësore ekzistonte frika se njëdhomësia do të zvogëlonte ndikimin e tyre në qeverisjen e shtetit. [2]

Legjislaturat e qeverisjes vendore të qarqeve, qyteteve ose nënndarjeve të tjera politike brenda shteteve janë zakonisht njëdhomësh dhe kanë fuqi të kufizuara ligjbërëse në krahasim me nëpunësit e tyre shtetërorë dhe federalë.

Shiko gjithashtu

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Autor, Lanham, Url, 1918-1999 (2018). The insects (në anglisht). ISBN 978-81-89729-42-4. OCLC 1003201754.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  2. ^ a b Myers, Adam S. (2018). "The Failed Diffusion of the Unicameral State Legislature, 1934–1944". Studies in American Political Development (në anglisht). 32 (2): 217–235. doi:10.1017/S0898588X18000135. ISSN 0898-588X.