Njehsimi është aftësia për të arsyetuar dhe për të aplikuar koncepte të thjeshta numerike. [1] Shkathtësitë themelore të njehsimit përbëhen nga të kuptuarit e operacioneve themelore të aritmetikës si mbledhja, zbritja, shumëzimi dhe pjestimi. Për shembull, nëse dikush mund të kuptojë ekuacione të thjeshta matematikore si 2 + 2 = 4, atëherë do të konsiderohej se zotëronte të paktën njohuri themelore numerike. Aspektet thelbësore të njehsimit përfshijnë gjithashtu sensin e numrit, sensin e operacionit, llogaritjen, matjen, gjeometrinë, probabilitetin dhe statistikat. Një person me njohuri themelore të shkrim-leximit mund të menaxhojë dhe t'u përgjigjet edhe kërkesave matematikore të jetës. [2]

Fëmijët në Laos argëtohen duke mësuar njehsimin me "Number Bingo".

Në të kundërt, mungesa e njohurive elementare nga fusha e njehsimit mund të ketë një ndikim negativ. Numërimi dhe njehsimi kanë një ndikim të konsiderueshëm në vendimet profesionale (karrierës) dhe perceptimin e rrezikut ndaj vendimeve shëndetësore, duke deformuar perceptimin në fjalë [3] gjë që mund të ndikojë negativisht edhe në zgjedhjet ekonomike. [4] [5] [6]

Shiko gjithashtu Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Brooks, M.; Pui (2010). "Are individual differences in numeracy unique from general mental ability? A closer look at a common measure of numeracy". Individual Differences Research. 4 (në anglisht). 8: 257–265.
  2. ^ Statistics Canada. "Building on our Competencies: Canadian Results of the International Adult Literacy and Skills Survey" (PDF) (në anglisht). Statistics Canada. fq. 209. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-09-27.
  3. ^ Reyna, V.F.; Nelson, W.L.; Han, P.K.; Dieckmann, N.F. (2009). "How numeracy influences risk comprehension and medical decision making". Psychological Bulletin (në anglisht). 135 (6): 943–973. doi:10.1037/a0017327. PMC 2844786. PMID 19883143.
  4. ^ Gerardi, K.; Goette, L.; Meier, S. (2013). "Numerical ability predicts mortgage default". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 110 (28): 11267–11271. doi:10.1073/pnas.1220568110. PMC 3710828. PMID 23798401.
  5. ^ Banks, J.; O'Dea, C.; Oldfield, Z. (2010). "Cognitive Function, Numeracy and Retirement Saving Trajectories*". The Economic Journal (në anglisht). 120 (548): F381–F410. doi:10.1111/j.1468-0297.2010.02395.x. PMC 3249594. PMID 22228911.
  6. ^ Weller, J.A.; Dieckmann, N.F.; Tusler, M.; Mertz, C.K.; Burns, W.J.; Peters, E. (2013). "Development and Testing of an Abbreviated Numeracy Scale: A Rasch Analysis Approach". Journal of Behavioral Decision Making (në anglisht). 26 (2): 198–212. CiteSeerX 10.1.1.678.6236. doi:10.1002/bdm.1751.