Aritmetika (gr. αριθμός, arithmos = numër) është dega më e vjetër dhe më e thjeshtë e matematikës dhe përdoret gjerësisht në jetën e përditshme për qëllime nga më të thjeshtat, numërimin, gjer në më të përparuarat, si njehsimet në studimet kërkuese dhe në tregti. Emërtimi lidhet me atë degë të matematikës që studion vetitë themelore të disa veprimeve me numrat, veçanërisht me numrat e plotë. Matematikanët nganjëherë e përdorin emërtimin aritmetikë për të treguar teorinë e numrave, e cila nuk duhet ngatërruar me aritmetikën elementare.

Aritmetika në arsimimin shkollor është lëndë mësimore mbi numrat dhe lidhjet e tyre ndërmjet veti. Para së gjithash, aritmetika merret me veprimet themelore llogaritëse si dhe fuqizimin dhe llogaritjen e fuqisë së numrave.

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

 • Davenport, Harold (1999). The Higher Arithmetic: An Introduction to the Theory of Numbers (në anglisht) (bot. 7th). Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-63446-5.
 • Rudman, Peter Strom (2007). How Mathematics Happened: The First 50,000 Years (në anglisht). Prometheus Books. ISBN 978-1-59102-477-4.
 • Tapson, Frank (1996). The Oxford Mathematics Study Dictionary (në anglisht). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-914551-5.
 • Cunnington, Susan, The Story of Arithmetic: A Short History of Its Origin and Development, Swan Sonnenschein, London,- 1904
 • Dickson, Leonard Eugene, History of the Theory of Numbers (3 volumes), reprints: Carnegie Institute of Washington, Washington, 1932; Chelsea, New York, 1952,- 1966
 • Euler, Leonhard, Elements of Algebra, Tarquin Press,- 2007
 • Fine, Henry Burchard]] (1858–1928), The Number System of Algebra Treated Theoretically and Historically, Leach, Shewell & Sanborn, Boston,- 1891
 • Karpinski, Louis Charles (1878–1956), The History of Arithmetic, Rand McNally, Chicago, 1925; reprint: Russell & Russell, New York,- 1965
 • Ore, Øystein, Number Theory and Its History, McGraw–Hill, New York,- 1948
 • Weil, André, Number Theory: An Approach through History, Birkhauser, Boston, 1984; reviewed: Mathematical Reviews 85c:01004-
 • "Subtraction in the United States: An Historical Perspective", Susan Ross, Mary Pratt-Cotter, The Mathematics Educator, Vol. 8, No. 1.
 • Browell, W.A. (1939). Learning as reorganization: An experimental study in third-grade arithmetic, Duke University Press.