Opisi ishte një mbret i Mesapianëve që mbretëroi gjatë gjysmës së parë të shekullit V para Krishtit dhe mori pjesë në Luftërat japigiano-tarentine .

Biografia

Redakto

Një dekadë pas humbjes katastrofike të Taras në Kailia në 473 pes, Tarentinet ishin të vendosur për të luftuar, këtë herë ndoshta në kushtet e tyre pranë qytetit japigian Hyria . Në 460 para Krishtit, Tarentinët, me sa duket mjaft të sigurt në numrin e tyre që të përputheshin vetëm me një forcë japigiane, u kundërshtuan nga një armik shumë më i vogël sesa ushtria masive e sjellë kundër Taras trembëdhjetë vjet më parë. Opisi kishte ardhur për të ndihmuar peucetët në betejë, por këtë herë hoplitët kolonialë grekë, të mbështetur përsëri nga një krah i frikshëm kalorësish, u treguan superiorë ndaj japigianëve. Në betejën vendimtare, vetë Opisi u vra. Kjo betejë ishte një ndeshje mjaft e barabartë e trupave të blinduara, ku peucetianët kishin rreth 3,000 burra dhe ushtria e Opisit numëronte rreth 4,000 ushtarë me shtiza. Kjo fitore i dha fund konflikteve tarentine me japigianët për një brez të plotë. [1]

Opisi njihet vetëm nga përkushtimet Tarentine në Delfi . Në një grup statujash, Taras feston fitoren e tij mbi Opisin dhe peucetët. [2]

Shih edhe

Redakto

Referimet

Redakto
  1. ^ Hyria - 460 BC Arkivuar 2013-12-19 tek Wayback Machine, Tarantine vs Iapygian
  2. ^ Pausanias (10.10.6.)