fizikë, një orbitë është rruga e lakuar gravitacionale e një objekti rreth një pike në hapësirë, për shembull orbita e një planeti rreth një ylli[1][2] ose një satelit natyror rreth një planeti. Orbitat e planetëve janë zakonisht eliptike, dhe masa qendrore rreth të cilës bëhet orbita është në një pikë qendrore të elipsës.

Orbitat planetare
Dy trupa të masës të ndryshme rrotullohen rreth një qendre të përbashkët. Madhësia relative dhe lloji i orbitës janë të ngjashme me sistemin PlutoniCharon.

Shpjegimi aktual i mekanikës së lëvizjes orbitale është i bazuar në teorinë e përgjithshme të relativitetit të Albert Einstein, e cila është përgjegjëse për gravitetit si dhe për shkak të lakimit të hapësirë-kohë, me orbitat që ndjekin gjeodezikët. Për të lehtësuar llogaritjen, relativiteti është zakonisht i përafruar me fuqi të bazuara në teorinë e gravitetit universal bazuar në ligjet e Keplerit për lëvizjet planetare.[3]

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  WikiFjalori: Orbita – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë