Panajotis Potagos ( greqisht : Παναγιώτης Ποταγός; 1838 – 1903) ishte një mjek dhe eksplorues grek i lindur në Vytinë . Ai filloi udhëtimet e tij në 1867, duke vizituar Irakun, Iranin, Afganistanin, shkretëtirën Gobi dhe Indinë . Mbërriti në Egjipt në 1876, duke u vizituar lumin Nil në Sudanin jugor dhe më pas kaloi Ndarjen Kongo-Nil në pellgun e lumit Kongo përmes asaj që tani është Republika e Afrikës Qendrore dhe më në fund arriti në lumin Uele në 1877. Ai ishte i pari evropian që arriti në lumenjtë Mbomou dhe Uele nga veriu. Ai botoi një libër të udhëtimeve të tij i cili u përkthye ne frengjisht.

Panajotis Potagos me një glob

Vdiq në Korfuzi në 1903.

Referencat Redakto