Globi është një model sferik i Tokës, i një trupi tjetër qiellor ose i sferës qiellore. Globet shërbejnë për qëllime të ngjashme me disa harta, por ndryshe nga hartat, nuk shtrembërojnë sipërfaqen që ata portretizojnë përveç që e zvogëlojnë atë. Një model besnik i Tokës zakonisht quhet glob tokësor. Një glob model i sferës qiellore quhet glob qiellor.

Globi qiellor në Muzeun e Kulturës Evropiane në Berlin, Gjermani

Një glob tregon detaje të temës së tij. Një glob tokësor tregon forma tokësore dhe sipërfaqe ujore. Mund të tregojë edhe shtetet dhe qytetet e mëdha si dhe rrjetin e linjave të gjerësisë dhe gjatësisë gjeografike dhe nganjëherë male dhe forma të tjera të mëdha tokësore. Një glob qiellor tregon yje të dukshëm, dhe gjithashtu mund të tregojë pozicione të objekteve të tjera të spikatura astronomike.

Fjala glob vjen nga fjala latine globus, që do të thotë "sferë". Globet kanë një histori të gjatë të përdorimit. Përmendja e parë e njohur e një globi është bërë nga Straboni, duke përshkruar Globe of Crates nga viti rreth 150 p.e.s.. Globi më i vjetër tokësor që mbijeton është Erdapfel, i punuar nga Martin Behaim në vitin 1492. Globi më i vjetër i mbijetuar qiellor ndodhet në Atlasin Farnese, i gdhendur në kohën e Perandorisë Romake. [1] [2] [3] [4]

Globi "Erdapfel" i Martin Beheim është globi tokësor më i vjetër i mbijetuar, i punuar midis viteve 1491 dhe 1493; Amerikat nuk janë përfshirë ende. Germanisches Museum National, Nuremberg (2006)

Galeria

Redakto

Shih edhe

Redakto

Referimet

Redakto
  1. ^ The Earth’s circumference is 40 million m because the metre was originally defined to be one 10-millionth of the distance between the poles and the equator.
  2. ^ Arc length#Arcs of great circles on the Earth
  3. ^ MapScaping på Twitter: "3D topographic globe at Stanford's Branner Library."
  4. ^ The GEO One 25" Extreme Raised Relief Classroom Floor Globe

Lidhje të jashtme

Redakto