Pema e familjes së Muhamedit

artikull-listë e Wikimedias

Kjo pemë familjare ka të bëjë me të afërmit e profetit islam Muhamed, i njohur si pjesëtar i familjes së Hashimëve dhe fisit Kurejsh, i cili është Adnani. Muhamedi pretendoi prejardhjen nga Ismaili përmes fisit Hashim.[a]

Gjenealogjia

Redakto

Nga Muhamedi te Adnani

Redakto

Sipas traditës profetike islame, Muhamedi e kishte prejardhjen nga Adnani.[2] Tradita tregon se gjenealogjia nga Adnani tek Muhamedi përfshin 21 breza. Më poshtë është lista e prijësve që thuhet se kanë sunduar Hexhazin dhe se kanë qenë paraardhësit patrilineal të Muhamedit.

 
Paraardhesit e Muhammad ne Murrah

Nga Adnani tek Ismaili

Redakto

Janë transmetuar gjenealogji të ndryshme të Adnanit deri te Ismaili. Adnani ishte paraardhësi i arabëve Adnani të Arabisë veriore, qendrore dhe perëndimore dhe një pasardhës i drejtpërdrejtë i Ismailit. Nuk vërtetohet se sa breza ka mes tyre; megjithatë, Adnani ishte mjaft i afërt me Ismailin. Ismaili kishte dymbëdhjetë djem për të cilët thuhet se ishin bërë dymbëdhjetë krerët e fiseve në të gjithë rajonet nga HavilahShur (nga Asiria deri në kufirin e Egjiptit).

Gjenealogët ndryshojnë nga cili bir i Ismailit erdhi linja kryesore e prejardhjes, qoftë nëpërmjet djalit të tij të madh Nebaioth, ose djalit të tij të dytë Qedar, i cili ishte babai i fisit Qedarites të Arabisë Veriore që kontrollonte rajonin midis Gjirit Persik dhe Gadishullit Sinai. Gjenealogët ndryshojnë edhe në emrat në linjën e prejardhjes.

Shënime

Redakto
  1. ^ Uathilah ibn el-Aska transmeton se Muhamedi ka thënë: "Vërtet Allahu zgjodhi Ismailin nga pasardhësit e Ibrahimit, zgjodhi Benu Kinanet mbi fiset e tjera nga fëmijët e Ismailit; Ai zgjodhi Benu Kurejshët mbi fiset e tjera të Kinanahut; Ai zgjodhi Benu Hashim mbi familjet e tjera të Kurejshëve; dhe Ai më zgjodhi mua nga Benu Hashimi."[1]

Referime

Redakto
  1. ^ Tirmidhiu 3605
  2. ^ Muhammad ibn Xherir el-Taberi. The History of al-Tabari (në anglisht). Vëll. 6. fq. 37. The genealogists do not differ concerning the descent of our Prophet Muhammad as far as Ma'add b. 'Adnan.
  3. ^ Koenig, Harold G. (2014-01-01). "Differences and Similarities". Health and Well-Being in Islamic Societies (në anglisht). Springer Science+Business Media. fq. 97. The Quraysh was Nadhr, the 12th tribal generation down from Kedar, the son of Ishmael mentioned in the Bible.