Peter Bartl (Cottbus, Gjermani, 193822 mars 2022) ka qenë studiues dhe historian gjerman, specialist i historisë shqiptare.

Kopertina e librit Albanien: Vom Mittelalter bis zur Gegenwart nga Peter Bartl

Bashkëpunoi që më 1968 me Shêjzat e Koliqit, duke qenë edhe redaktor pёr pjesën gjermanishte tё kësaj reviste, por përgatiti recensione e artikuj shkencorë, deri nё numrin përkujtimor mbas vdekjes sё themeluesit tё saj.[1] Bartl studioi historinë e Evropës Lindore, Sllavistikë dhe Turkologji në Göttingen dhe Mynih. Që nga viti 1980 ishte Profesor i Historisë së Evropës Lindore dhe Juglindore në Universitetin e Mynihut dhe gjithashtu ishte në krye të Institutit shqiptar atje.[2]

 • Die albanischen Muslime zur Zeit der nationalen Unabhängigkeitsbewegung 1878–1912, Wiesbaden, 1968. Përkthyer nga Nestor Nepravishta, Tiranë, Dituria, 2006.
 • Der Westbalkan zwischen spanischer Monarchie und osmanischem Reich: zur Türkenkriegsproblematik an der Wende vom 16. zum 17. Jahrhundert, Wiesbaden, 1974. Përkthyer nga Pëllumb Xhufi, Tiranë, Dituria, 2011.
 • Quellen und Materialien zur albanischen Geschichte im 17. und 18. Jahrhundert, Wiesbaden, 1975 / Mynih, 1979.
 • Grundzüge der jugoslawischen Geschichte, Darmstadt, 1985.
 • Albanien: Vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Regensburg, 1995. Përkthyer nga Afrim Koçi, Tiranë, IDK, 2007.
 • Albania Sacra: Geistliche Visitationsberichte aus Albanien, 1: Diözese Alessio, Wiesbaden, 2007.
 • Albania Sacra: Geistliche Visitationsberichte aus Albanien, 2: Diözese Durazzo, 2011.
 • Albania Sacra: Geistliche Visitationsberichte aus Albanien. 3: Diözese Sappa, 2014.
 • Albania Sacra: Geistliche Visitationsberichte aus Albanien. 4: Diözese Pulati, 2017.

Referime

Redakto
 1. ^ Ndreca, Ardian (2 prill 2022). "Prof. Dr. Peter Bartl studiues e mësues i historisё shqiptare". vaticannews.va.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ Elsie, Robert (2010). Historical Dictionary of Albania (në anglisht). Rowman & Littlefield. fq. 35. ISBN 9780810861886.