Pjetër Gurakuqi, i lindur në Shkodër, ishte i ati i Luigjit, ishte aktivist në Lidhjen e Prizrenit, në degën e Shkodrës. Bashkë me Loro Gurakuqin ishin veprimtar të lëvizjes kombëtare e miq me Abat Prenk Doçin dhe Zef Jubanin. Vdiq me 22 tetor 1908.

Ishte një tregtar me kulturë relativisht të ngritur, me një rreth të gjërë shokësh e miqsh në mes tregtarëve e intelektualëve të Shkodrës, me një jetë aktive në pazarin e qytetit dhe me marrëdhënie tregtare me Venedikun e Milanon.