Pjetri Patrici ose Pjetër Patriku (latinisht: Petrus Patricius; {{lang|greqishtja e lashtë]]: Πέτρος ὁ Πατρίκιος - Petros ho Patrikios ; rr. 500 – 565) ishte një zyrtar, diplomat dhe historian i lartë bizantin me origjinë ilire. Pjetri ndonëse lindi në Selanik rreth vitit 500, sipas Prokopit të Cezaresë, ai ishte me origjinë ilire ; ndërsa sipas Theophylact Simocatta, origjina e tij ishte nga Solachon, afër qytetit Dara në Mesopotami. [1]

Përmbledhje

Redakto

Duke qenë një avokat i mirëarsimuar dhe i suksesshëm, ai u dërgua vazhdimisht si i dërguar në Italinë Ostrogotike në preludin e Luftës Gotike të viteve 535-554 . Megjithë aftësitë e tij diplomatike, ai nuk ishte në gjendje të shmangte luftën dhe u burgos nga gotët në Ravena për disa vjet. Pas lirimit, ai u emërua në postin e magjistratit, kreut të sekretariatit perandorak, të cilin e mbajti për 26 vjet të pashembullt. Në këtë cilësi, ai ishte një nga ministrat kryesorë të perandorit Justiniani I (r. 527–565), duke luajtur një rol të rëndësishëm në politikat fetare të perandorit bizantin dhe në marrëdhëniet me Persinë Sasanide ; më së shumti ai udhëhoqi negociatat për marrëveshjen e paqes të vitit 562 që i dha fund luftës 20-vjeçare të Lazikut . [2] Shkrimet e tij historike mbijetojnë vetëm në fragmente, por ofrojnë material burimor unik për ceremonitë e hershme bizantine dhe çështjet diplomatike midis Bizantit dhe Sasanidëve. [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Veprat

Redakto
 • Historia magister officiorum [8] [9] [10]
 • Peri Politikes Epistemes ("Për Shkencën Politike") [11]
 • Historia e Humbur e Pjetër Patricit, The Lost History of Peter the Patrician

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Antonopoulos, Panagiotis T. (1985). "Petrus Patricius. Some Aspects of his Life and Career". përmbledhur nga Vavřínek, Vladimiŕ (red.). From Late Antiquity to Early Byzantium: Proceedings of the Byzantinological Symposium in the 16th International Eirene Conference (në anglisht). Prague. fq. 49–53.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Bury, John Bagnell (1923) [1889]. History of the Later Roman Empire: From Arcadius to Irene (395 A.D. to 800 A.D.), Volume II (në anglisht). New York and London: Macmillan & Company.
 • Dignas, Beate; Winter, Engelbert (2007). Rome and Persia in Late Antiquity: Neighbours and Rivals (në anglisht). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-61407-8.
 • Evans, James Allan Stewart (1996). The Age of Justinian: The Circumstances of Imperial Power (në anglisht). New York: Routledge. ISBN 0-415-02209-6.
 • Lee, A. D. (1993). Information and Frontiers: Roman Foreign Relations in Late Antiquity (në anglisht). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-39256-3.
 • Maas, Michael (2005). The Cambridge Companion to the Age of Justinian (në anglisht). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-81746-3.
 • Potter, David S. (1990). Prophecy and History in the Crisis of the Roman Empire: A Historical Commentary on the Thirteenth Sibylline Oracle (në anglisht). Oxford: Clarendon Press.

Referime

Redakto
 1. ^ Martindale 1992, p. 994.
 2. ^ a b ODB, p. 1641
 3. ^ Bury 1923.
 4. ^ Procopius. De Bello Gothico, I.4.
 5. ^ Bury 1923.
 6. ^ Bury 1923.
 7. ^ Bury 1923.
 8. ^ Martindale 1992.
 9. ^ Maas 2005.
 10. ^ ODB.
 11. ^ ODB.