Pneumologjia ose Pulmologjia (rrjedh prej gjuhës greke πνευμονολογία lënda mbi shërimin e mushkërinjëve“, nga πνεύμονας që do të thotë „mushkëri“ dhe nga πνεύμα „frymëmarrja“ dhe λόγος „shkencë“ ndërsa në gjuhën latine pulmo „mushkëri“) është degë e mjekësisë së brendshme (interne), e cila merret kryesisht me sëmundjet e mushkërive.

Pneumologjia merret me profilaksën, zbulimin dhe trajtimin konservativ të sëmundjeve të mushkërive, bronkieve, mediastinusit si dhe të pleurës. Ndërsa Kirurgia toraksale është pjesë e kirurgjisë, kurse rrezatimi i tumoreve të mushkërive është pjesë e radiologjisë, kurse kemoterapia e tumoreve të mushkërive është pjesë e onkologjisë por nuk hyn direkt në Pneumologji.

Sëmundjet më të shpeshta në Pneumologji Redakto

Pneumonia (Pneumonia bakteriale, Pneumonia atipike, Pneumonia fungale, Pneumonia virale)
Sarkoidoza
Tuberkulozi
Hipoksemia
Tumoret e mushkërive
Tumoret mediastinale
Sëmundja obstruktive kronike (Emfizema, Bronkiti kronik, Astma, Bronkiektazia)
Sëmundja restriktive (Pakësimi i indit mushkëror, Sëmundjet e parenkimës mushkërore, Fibroza intersticiale, Efuzionet pleurale)
Sëmundjet vaskulare (Edema pulmonare, Embolizmi pulmonar, Hipertensioni pulmonar)

Metodat ekzaminuese më të shpeshta në Pneumologji Redakto

Trajtimet terapeutike në Pneumologji Redakto

Intervenime në Kirurgjin toraksale Redakto

Literaturë Redakto