Presidenti i Malit të zi

Presidenti i Malit të Zi (mali i zi: Predsjednik Crne Gore, Predśednik Crne Gore, Предсједник Црне ГореПредсједник Црне Горе) është kreu i shtetit të malit të Zi. Presidenti aktual është Milo Đukanović, i cili është zgjedhur në raundin e parë të vitin 2018 zgjedhjeve presidenciale me 53.90% të votave. Rezidenca zyrtare e Presidentit është Blu Pallati i vendosur në ish-kryeqytetin mbretëror Cetinje.

TermiRedakto

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 86

Çdo president ka një mandat 5 vjeçar . Çdo president mund të ketë dy mandate. Presidenti zgjidhet drejtpërdrejtë dhe votës së fshehtë. Në rast të gjendjes së luftës gjatë mandatit të Presidentit të Malit të zi mandati do të zgjatet për aq kohë sa shteti është në luftë.

Ndërprerja e MandatitRedakto

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 87

Mandati i Presidentit do të pushojë kur të mandati për të cilin ai ka qenë i zgjedhur skadon, në rast të risjelljes ose nga dorëheqjes së tij. Presidenti mund të risjellet nga Kuvendi, vetëm në rast se Gjykata Kushtetuese duhet të vendosë se ai i ka shkelur dispozitat e Kushtetutës. Procedura për përcaktimin e shkeljes së Kushtetutës, do të jetë e nxitur nga Kuvendi.

Detyra PresidencialeRedakto

 
Pallati i kalter, Shtëpia e Presidentit në Cetinje

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 88

Presidenti duhet:

 1. përfaqësojnë Republikën në vend dhe jashtë vendit;
 2. shpall ligjet me statut;
 3. thërret zgjedhjet për Kuvend;
 4. i propozon Kuvendit kandidat për Kryeministër, kryetar dhe gjyqtarët e Gjykatës Kushtetuese;
 5. t'i propozojë Kuvendit të thirrur një referendum.
 6. grant amnisti për veprat penale të parashikuara nga republikane me ligjin;
 7. akorduar dekoratë dhe çmime;
 8. për të kryer të gjitha detyrat e tjera në pajtim me Kushtetutën.


Presidenti do të jetë anëtar i Këshillit Suprem të Mbrojtjes.

Kryerjen e Detyrave tëRedakto

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 90

Në rast të ndërprerjes së mandatit të Presidentit të republikës, dhe deri në zgjedhjen e President të ri dhe në rast se Presidenti është penguar përkohësisht në kryerjen e funksioneve të tij, detyrave të tij, do të supozohet nga Kryetari i Kuvendit dhe në rast se Kuvendi është tretur, nga Kryeministri.

Shpalljen e LigjeveRedakto

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 89

Presidenti do të shpallë një ligj nga ordinancë brenda shtatë ditëve nga data e miratimit të tij. Presidenti gjithashtu mundet brenda shtatë ditëve nga data e miratimit të një ligji, të kërkojnë nga Kuvendit që të vendosë përsëri në të njëjtin ligj. Presidenti është i detyruar të shpallë një ligj që kalon për herë të dytë nga Kuvendi.

Presidenciale E StandardeveRedakto

Zgjedhjeve e fundit presidencialeRedakto

Kandidati Partia Vota %
Milo Đukanović Partia demokratike e Socialistëve 180,274 53.90
Mladen Bojanić I pavarur 111,711 33.40
Draginja Vuksanović Partia Social Demokrate 27,441 8.20
Marko Milačić Mali i zi i vertet 9,405 2.81
Hazbija Kalač Drejtësia dhe Pajtimi i Partisë 2,677 0.80
Vasilije Miličković I pavarur 1,593 0.48
Dobrilo Dedeić Koalicioni Serb 1,363 0.41
Vota të pavlefshme/të zbrazëta 5,998
Gjithsej 340,462 100
Votuesit e regjistruar/dalja 532,599 63.92
Burimi: DIK

PresidentëtRedakto

Të gjallë ish-PresidentëtRedakto

Emri Termi Data e lindjes
Momir Bulatović 1990-1998 21 shtator 1956
Filip Vujanoviç 2003-2018 1 shtator 1954

Shih edheRedakto

 • Listën e krerëve të shtetit të Jugosllavisë
 • Kryeministri i Jugosllavisë
 • Presidenti i Serbisë dhe malit të Zi
 • Kryeministri i Serbisë dhe malit të Zi
 • Lista e Presidentëve të malit të Zi
 • Kryeministri i malit të Zi

Lidhje të jashtmeRedakto