Stampa:Infobox Prime Minister Momir Bulatoviq (Cirilik: Момир Булатовић Momir Bulatović; 21 shtator 1956, Beograd, - 30 qershor 2019, FPR Jugosllavi) është një pension të malit të zi, si politikan. Bulatović u bë Presidenti i malit të Zi (1990-1998) (fillimisht e Republikës Socialiste të malit të Zi, një përbërës i republikës brenda Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë), dhe gjithashtu Kryeministrit të Republikës Federale të Jugosllavisë (1998-2000). Ai e shtyu Partinë Demokratike të Socialistëve të malit të Zi (në dps GK), pasardhëse e Lidhjes së Komunistëve të malit të Zi, nga 1989-98. Ai jeton në Beograd.

Jeta e hershme Redakto

Bulatović ka lindur në Beograd, si biri i një Jugosllave Njerëzit e Armatës (APJ) zyrtar i cili me origjinë nga mali i Zi. Familja ka jetuar në Voždovac lagjen. Për shkak të natyrës së të atit të tij të punës familjen e tij shpesh të zhvendosura në të gjithë Jugosllavinë. Kur Momir ishte pesë vjeç, familja u shpërngul në Zadar në Kroaci, ku ai përfundoi tij arsimin fillor dhe të mesëm.[nevojitet citimi]

Në vitin 1975 18-vjeçar Bulatović lëvizur në Titograd për të studiuar në Veljko Vllahoviq Universitetits' Fakulteti i Ekonomisë. Sipas Bulatović, ai donte të kthehen në Beograd për studimet universitare, por familja e tij nuk kanë para të mjaftueshme për të dërguar atje, kështu që ai përfundoi në Titograd.[1] Pas diplomimit ai vazhdoi si asistent në të njëjtin universitet dhe shpejt fitoi një diplomë master.

Karriera politike Redakto

Në fund të viteve 1980 Bulatović është karriera politike u rrit si ai bënte fushatë në krah të tij aleati i Sllobodan Millosheviqit, në një grusht shteti kundër lidershipit politik të Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë. Bulatović miratuar veprime për mbrojtjen e Serbëve dhe MalazezëveKosovë që pretendonte abuzimit nga shqiptarë separatists. Ai mbrojti të ngushtë të aleancës me Serbinë për shkak të, historik dhe kulturor lidhjet e malit të Zi me Serbinë. Ai dhe Millosheviqit, të miratuar reduktuar autonominë e Kosovës. Në vitin 1989, pro-Millosheviçit mbështetësit e përmbysi Komuniste, udhëheqja e malit të Zi dhe Bulatović u bë lider i Lidhjes së Komunistëve të malit të Zi.

Në vitin 1990 Komuniste e Jugosllavisë e partisë së kongresit, Bulatović mbështetur Millosheviqi është agjenda e ndryshimit të partisë sistem votimi për një anëtar-një votë e sistemit i cili do t'i japë një shumicë numerike për Serbët. Mali i zi gjithashtu ka mbështetur Serbinë në kundërshtimin e të gjitha reformave të propozuara nga Sllovenia që konsiderohen se janë të destinuara për të transferuar fuqinë për të republikave. Sllovene dhe kroate komuniste fraksioneve abdicated partisë në atë që ato e shihnin si një përpjekje nga sllobodan Millosheviqit për të krijuar Serbe hegjemoninë e tij në parti. Lidhja e Komunistëve të shembur, Bulatović ndjekur ndryshimet politike në republikave të tjera dhe bëri mali i Zi një multi-partia demokracia dhe formuan Partinë Demokratike të Socialistëve të malit të Zi me ish-Komunistët.

Bulatović ka shërbyer si presidenti i malit të Zi nga 23 dhjetor 1990 deri më 15 janar të vitit 1998. Gjatë qëndrimit të tij, ai e mbështeti politikat e Millosheviqit, e regaining e Serbëve territoret nga ndarë republikat e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe të Kroacisë. Gjatë kroat të Luftës, qeveria e tij miratoi aneksimi i Dubrovnik të malit të Zi, duke pretenduar se ajo ishte historikisht të lidhur me malin e Zi.[2]

Ai ka humbur zgjedhjet presidenciale në mal të Zi në tetor të vitit 1997, ish-aleat, Kryeministri Milo Đukanović, që e largoi nga Partia Demokratike e Socialistëve të malit të Zi (në dps GK). Një pjesë e madhe e la në dps QQ me Bulatović për të formuar Socialiste, Partisë popullore të malit të Zi (PNSH GK). Në fillim ata të dy ishin përkrahës të fortë të Sllobodan Millosheviqit, por, ndërsa Đukanović filluan të kritikojnë Millosheviqit, Bulatović vazhduar mbështetjen e tij, dhe u caktua të jetë federale të Kryeministrit nga Millosheviqi, më 18 Maj të vitit 1998, për të zëvendësuar Radoje Kontić. Ai dha dorëheqjen më 9 tetor të vitit 2000, menjëherë pas Millosheviqi u rrëzua. Bulatović shkroi një kujtime të quajtur Rregullat e Mbajtur të Heshtur , në të cilat ai criticises e tij ish-aleatët, duke përfshirë përfundimtare të presidentit të Serbisë dhe malit të Zi, Svetozar Marović. Pas rënies së sllobodan Millosheviqit në vitin 2000, Predrag Bulatović mori përsipër udhëheqjen e PNSH QËNDRORE dhe democratised. Bulatović udhëhoqi një fraksion larg nga PNSH QQ, duke formuar një re të partisë, e quajtur Njerëzit e Partisë Socialiste të malit të Zi.

Referimet Redakto

Zyrat politike
Zyrat e reja Presidenti i malit të Zi
1990-1998
Arriti nga
Milo Đukanović
Parapri nga
Radoje Kontić
Kryeministri i Jugosllavisë
1998-2000
Arriti nga
Zoran Žižić
Të partive politike në zyrat e
Parapri nga
Milica Pejanović-Đurišić
Lideri i Lidhjes së Komunistëve/Partia Demokratike e Socialistëve
1989-1997
Arriti nga
Milo Đukanović
Parti të re politike Lideri i Partisë popullore Socialiste
1998-2001
Arriti nga
Predrag Bulatović