Konfederata Serbia dhe Mali i Zi

Konfederata Serbia dhe Mali i Zi
Državna zajednica Srbija i Crna Gora
Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Emblema - Konfederata Serbia dhe Mali i Zi
Serbia dhe Mali i Zi Serbia dhe Mali i Zi
Vendndodhja - Konfederata Serbia dhe Mali i Zi

Konfederata Serbia dhe Mali i Zi (serbisht/ malazisht: Državna zajednica Srbija i Crna Gora) ishte lidhje shtetërore në mes të dy shteteve që ndodhen në pjesën jugore të Evropës, në perëndim të Ballkanit. Kjo lidhje shtetërore, që ekziston vetëm në letër kufizohet nga: në perëndim nga Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina; në veri nga Hungaria, në lindje nga Rumania, Bullgaria dhe në jug nga Maqedonia, Shqipëria/Kosova. Shteti i trazirave ballkanike ka një dalje prej afro 100 km në detin Adriatik.

FRY1999.png

HistoriaRedakto

Historia e kësaj lidhje shtetërore që ekziston në letër fillon me ndërhyrjen e Bashkimit Evropian (BE) konkretisht e karrierist Haver Solana i cili kishte për qëllim krijimin e një krijesa artificiale në Ballkan për qëllime prezentimit të suksesit të tij dhe për tu krahasuar me veprimtarin e Bashkësisë Evropiane Romano Prodin. Përndryshe kjo lidhje "e dhunëshme" nuk ka ndonjë histori përpos në letrat e shpekulantëve.

PolitikaRedakto

Politikë të të përbashkët të këtyre dy vendeve nuk ka. Në fakt duke e shikuar nga pikëpamja juridike dhe në jetën e përditëshme, marrëdhëniet politike janë të ngjashme si ato Kosovë - Serbi Lidhja shtetërore në mes të këtyre dy shteteve sovrane (sovraniteti i tyre nuk është i bazuar në ndonjë ligj ndërkombëtar) të dalura nga RSFJ-ja, është vetëm në disa nivele politike. Lidhja shtetërore e krijuar nga politikani evropian Solana nuk ka elementet e përbashkëta shtetërore sikurse janë: ekonomia, policia, valuta etj. Kryeqyteti i kësaj lidhje nuk ekziston, punët administrative kryhen ndaras në Beograd për Serbinë dhe në Podgoricë për Malin e Zi. Banorët e të dy vendeve presin mbajtjen e referendumit për pavarësinë e plotë që do të mbahet në vitin 2006.

Njësitë shtetëroreRedakto

Kjo lidhje përbëhet nga Mali i Zi dhe Serbia, përfaqësueset e të cilëve kanë nënshkruar një marrëveshje e cila bie nga fuqia në vitin 2006.

EkonomiaRedakto

Lidhja shtetërore Serbi dhe Mali i Zi "de facto" dhe "de juro" nuk ka ekonomi të përbashkët.

DemografiaRedakto

Agjenci apo institut që merret me demografin e lidhjes nuk ka.

KulturaRedakto

Prezentim të përbashkët të Lidhjes në skenën kulturore nuk ka. Vrehen disa aktivitete nga Serbia të cilat prezentohen në emër të lidhjes por këto nuk pranohen nga Mali i Zi pasi që nuk kanë autorizimin për një gjë të tillë. Një rastë i tillë ishte edhe përpjekja serbe për prezentim në Eurovizionin 2006 në Athinë me që rrastë përshkakë të mos pajtimit të këtyre dy ish republikave jugosllave fati deshti që të prezantohet përfaqsuesja nga Kroacia.