Republika Socialiste e Serbisë (Serbo Kroate:Socijalistička Republika Srbija, Социјалистичка Република Србија) ishte një Republikë Socialiste në Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë. Serbia u njoh si shteti i 1-rë për nga Sipërfaqja apo Shteti më i madh në Jugosllavinë e dikurshme, gjithashtu edhe shteti i parë për popullatë. Serbia Socialiste kishte 88,361 km2 Sipërfaqje dhe 0,13% ujë, duke e bërë shtetin federativ më të madh në Jugosllavi. Popullësia në Serbinë Socialiste arrinte deri 9.5 milion, apo 9,506,174, me dendësi 114.0/km2. Valuta apo paraja në Serbinë Socialiste ishte Dinari Jugosllav (Dinar), dhe zona kohore +1.

 • Republika Popullore e Serbisë
  (1946–1963)
 • [Народна Република Србија] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help)  (Serbo-Croatian)
 • Narodna Republika Srbija

 • Republika Socialiste e Serbisë
  (1963–1990)
 • [Социјалистичка Република Србија
  ] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help)  (Serbo-Croatian)
 • Socijalistička Republika Srbija

 • Republika e Serbisë
  (1990–1992)
 • [Република Србија] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help)  (Serbo-Croatian)
 • Republika Srbija
1944–1992
Flag of Serbia
Flamuri
(1947–1992)
Emblema (1947–1992) e Serbia
Emblema
(1947–1992)
Himni: 
Serbia brenda Jugosllavisë në vitin 1990
Serbia brenda Jugosllavisë në vitin 1990
GjendjaShteti kushtetues i Jugosllavisë
KryeqytetiBeograd
Gjuhët e zakonshmeSerbokroatisht (variant i serbishtes)
Hungarisht
Shqip
Qeveria
Lloji i qeverisjes1944–1948:
Republika socialiste njëpartiake marksiste-leniniste
1948–1990:
Republika socialiste njëpartiake Titoist
1990–1992:
Republikë parlamentare partiake mbizotëruese
Kreu i shtetit 
• 1944–1953 (i pari)
Sinisha Stankoviq
• 1989–1990 (i fundit)
Sllobodan Millosheviq
Kreu i qeverisë 
• 1945–1948 (i pari)
Blagoje Neshkoviq
• 1989–1990 (i fundit)
Stanko Radmiloviq
KuvendiAsambleja Kombëtare
Epoka historikeLufta e ftohtë, Lufta e Dytë Botërore
• ASNOS
9–12 nëntor 1944
8 maj 1945
28 shtator 1990
27 prill 1992
Të dhëna të tjera
IZHNJ (1991)Decrease 0.719
i lartë
Kodi ISO 3166RS
Paraprirë nga
Pasuar nga
Territori i Komandantit Ushtarak në Serbi
Mbretëria e Hungarisë
Shteti i Pavarur i Kroacisë
Mbretëria e Bullgarisë
Republika e Serbisë

Gjuha zyrtare në Serbinë Socialiste ishte Gjuha serbokroate, nga serbishtja dhe kroacishtja, por në Serbinë Socialiste gjindeshin edhe 2 provinca socialiste autonome që ishin Vojvodina dhe Kosova. Në Vojvodinë fliteshin diku rreth 5 gjuhë që ishin hungarishtja, sllovakishtja, rumanishte dhe gjuha rusyn. Kjo gjuhë ishte një gjuhë sllave duke u përbërë nga shumë dialekte të serbishtes së sotme por ishte me më shumë përqindje ruse, por të rregulluar në serbishten e sotshme. Ndërsa në Kosovën Socialiste Autonome në atë kohë si gjuhë zyrtare me më shumëse 80% ishte gjuha shqipe.

Shqipja përpos se flitej vetëm se në Kosovën e dikurshme ajo flitej edhe në Serbinë Socialiste, në Preshevë me rreth 80%, në Bujanoc rreth 60-70%, në Medvegjë rreth 60-70%. Gjuha shqipe në Serbinë Socialiste pa shtetin autonom të Kosovës së dikurshme arrinte diku 200.000 persona që fltinin këtë gjuhë.

Qytetet

Redakto

Kryeqyteti i Serbisë Socialiste ishte Beogradi i cili është edhe kryeqyteti i Serbisë së sotshme, dhe u njihte diku si një ndër qytetet më të mëdha në Jugosllavi. Në Beogradin e atëkohshëm arriteshin më shumë se 2 milion banorë në të, ky numër ka lëvizuar pak në kohët e sotmshe por prap se prap një përqindje e vogël ka qenë e pa numëruar.

Qytetet më të mëdha në Serbinë Socialiste (Duke numëruar edhe Kosovën dhe Vojvodinën) ishin: