Shteti i Pavarur i Kroacisë (kroatisht Nezavisna Država Hrvatska - NDH; gjermanisht: Unabhängiger Staat Kroatien; italisht: Stato indipendente di Croazia) ishte një shtet kukull i kohs së Luftës së Dytë Botërore i Gjermanisë naziste[1][2] dhe Italisë Fashiste.

Flamuri i Kroacisë fashiste
Kroacia fashiste
Stema e Kroacisë fashishte

Ajo u krijua në pjesë të Jugosllavisë së pushtuar më 10 prill 1941, pas pushtimit nga fuqitë e Boshtit. Territori i saj përbëhej nga pjesa më e madhe e Kroacisë dhe Bosnje-Hercegovinës së sotme, si dhe disa pjesë të Serbisë dhe Sllovenisë së sotme, por gjithashtu përjashtonte shumë zona të populluara nga kroatëtDalmaci (deri në fund të vitit 1943), Istria dhe rajonet e Megjimurjes. të cilat sot janë pjesë e Kroacisë).

Vështrim

Redakto

Gjatë gjithë ekzistencës së saj, NDH u qeveris si shtet njëpartiak nga organizata fashiste ustashiste. Ustashi drejtohej nga poglavniku Ante Paveliq.[3] Regjimi shënjestroi serbët, hebrenjtë dhe romët si pjesë e një fushate gjenocidi në shkallë të gjerë, si dhe kroatët dhe myslimanët boshnjakë antifashistë ose disidentë.[4] Sipas Stanely G. Payne, "krimet në NDH u tejkaluan në mënyrë proporcionale vetëm nga Gjermania naziste, Kmerët e KuqKamboxhia dhe disa nga regjimet jashtëzakonisht gjenocidale afrikane". [5]

Në territorin e kontrolluar nga Shteti i Pavarur i Kroacisë, midis viteve 1941 dhe 1945, ekzistonin 22 kampe përqendrimi. Kampi më i madh ishte Jasenovaci. Dy kampe, Jastrebarsko dhe Sisak, mbanin vetëm fëmijë.

Shteti ishte zyrtarisht një monarki pas nënshkrimit të ligjeve të kurorës së Zvonimir më 15 maj 1941. [6] [7] I emëruar nga Viktor Emanuel III i Italisë, Princi Aimone, Duka i Aostës fillimisht refuzoi të merrte kurorën në kundërshtim me aneksimin italian të rajonit të Dalmacisë me shumicë kroate, të aneksuar si pjesë e agjendës irredentiste italiane të krijimit të Mare Nostrum . "Deti ynë"). [8] Më vonë ai pranoi shkurtimisht fronin për shkak të presionit nga Victor Emmanuel III dhe u titullua Tomislav II i Kroacisë, por kurrë nuk u zhvendos nga Italia për të banuar në Kroaci.

Nga nënshkrimi i Traktateve të Romës më 18 maj 1941 deri në kapitullimin italian më 8 shtator 1943, shteti ishte një bashkëpronësi territoriale e Gjermanisë dhe Italisë. [8] “Kështu më 15 prill 1941, Paveliqi erdhi në pushtet, megjithëse me një pushtet shumë të kufizuar, në shtetin e ri ustash nën ombrellën e forcave gjermane dhe italiane. Në të njëjtën ditë [9] Führeri gjerman Adolf Hitler dhe Duce italian Benito Musolini i dhanë njohjen shtetit kroat dhe deklaruan se qeveritë e [10] do të ishin të lumtura të merrnin pjesë me qeverinë kroate në përcaktimin [11] kufijve të saj. Në gjykimin e saj në Gjyqin e Pengjeve, Gjykata Ushtarake e Nurembergut arriti në përfundimin se NDH nuk ishte një shtet sovran. Sipas Tribunalit, "Kroacia ka qenë në çdo kohë këtu përfshirë një vend të pushtuar". [12]

Në vitin 1942, Gjermania i sugjeroi Italisë të merrte kontrollin ushtarak të gjithë Kroacisë nga dëshira për të ridrejtuar trupat gjermane nga Kroacia në Frontin Lindor. Italia megjithatë e refuzoi ofertën pasi nuk besonte se mund të përballonte vetë situatën e paqëndrueshme në Ballkan. [13] Pas rrëzimit të Musolinit dhe armëpushimit të Mbretërisë së Italisë me aleatët, Tomislav II abdikoi nga froni i tij kroat: NDH më 10 shtator 1943 deklaroi se Traktatet e Romës ishin të pavlefshme dhe aneksoi pjesën e Dalmacisë që i ishte dhënë. Italia. NDH u përpoq të aneksonte Zarën (Zadarin e sotëm, Kroaci), e cila ishte një territor i njohur i Italisë që nga viti 1920 dhe prej kohësh një objekt i irredentizmit kroat, por Gjermania nuk e lejoi atë. [8]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ "Independent State of Croatia", Britannica Online Encyclopedia; retrieved 8 September 2009.
 2. ^ "Yugoslavia", Holocaust Encyclopedia.
 3. ^ "Poglavnik" was a term coined by the Ustaše, and it was originally used as the title for the leader of the movement. In 1941 it was institutionalized in the NDH as the title of first the Prime Minister (1941–1943), and then the head of state (1943–1945). It was at all times held by Ante Pavelić (1889–1959) and became synonymous with him. The translation of the term varies. The root of the word is the Croatian word "glava", meaning "head" ("Po-glav(a)-nik"). The more literal translation is "head-man", while "leader" captures more of the meaning of the term (in relation to the German "Führer" and Italian "Duce").
 4. ^ Fischer, Bernd J., red. (2007). Balkan Strongmen: Dictators and Authoritarian Rulers of South-Eastern Europe. Purdue University Press. fq. 207–208, 210, 226. ISBN 978-1-55753-455-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Payne, Stanley G. (2006).
 6. ^ Hrvatski Narod (newspaper)16.05.1941. no. 93. p. 1., Public proclamation of theZakonska odredba o kruni Zvonimirovoj (Decrees on the crown of Zvonimir), tri članka donesena 15.05.1941.
 7. ^ Die Krone Zvonimirs, Monatshefte fur Auswartige Politik, Heft 6 (1941) p. 434.
 8. ^ a b c Tomasevich 2001.
 9. ^ Banac, Ivo (1988).
 10. ^ Frucht, Richard C. (2005).
 11. ^ Graubard, Stephen R. (1993).
 12. ^ Deutschland Military Tribunal 1950.
 13. ^ Jonathan Steinberg.