Führer është një fjalë gjermane që do të thotë "udhëheqës" ose "udhërrëfyes". Si titull politik, lidhet fort me diktatorin nazist Adolf Hitler.

Gjermania naziste kultivoi Führerprinzip ("parimi i udhëheqësit"), dhe Hitleri në përgjithësi njihej si just der Führer ("Udhëheqësi").[1]

Në fjalët e përbëra, përdorimi i "Führer" mbetet i zakonshëm në gjermanisht dhe përdoret në fjalë të tilla si Bergführer (udhërrëfyes malor) ose Opositionsführer (udhëheqës i opozitës). Megjithatë, për shkak të lidhjes së saj të fortë me Hitlerin, vetë fjala e izoluar zakonisht ka konotacione negative kur përdoret me kuptimin e "udhëheqësit", veçanërisht në kontekstet politike.

Fjala Führer ka bashkëngjitje në gjuhët skandinave, të shkruara førerdanisht dhe norvegjisht, të cilat kanë të njëjtin kuptim dhe përdorim si fjala gjermane, por pa pasur domosdoshmërisht konotacione politike. Në suedisht, förare normalisht do të thotë "shofer" (i një automjeti). Sidoqoftë, në fjalën e përbërë härförare, ajo pjesë do të thotë "udhëheqës" dhe është një i afërm i gjermanishtes "Heerführer".[2]

Historia

Redakto

Origjina e titullit

Redakto

Shembulli i parë i përdorimit politik të Führer ishte me austriakun Georg von Schönerer (1842-1921), një eksponent kryesor i pangjermanizmit dhe nacionalizmit gjerman në Austri, pasuesit e të cilit zakonisht i referoheshin atij si Führer, dhe i cili gjithashtu përdorte Përshëndetjen Romake – ku krahu dhe dora e djathtë mbahen të shtrira fort – që ata e quajtën "përshëndetje gjermane".[3] Sipas historianit Richard J. Evans, ky përdorim i "Führer" nga Shoqata Pangjermane e Schönerer, me siguri e prezantoi termin te ekstremi i djathtë gjerman, por adoptimi i tij specifik nga nazistët mund të jetë ndikuar edhe nga përdorimi në Itali i "Duce", gjithashtu do të thotë "udhëheqës", si një titull informal për Benito Mussolini, kryeministrin fashist dhe më vonë (nga viti 1922) diktator i atij vendi.[4]

Adolf Hitleri mori titullin për të treguar funksionin e tij si kreu i Partisë Naziste; ai e mori atë në vitin 1921 kur, i zemëruar për planin e themeluesit të partisë Anton Drexler për t'u bashkuar me një parti tjetër nacionaliste të ekstremit të djathtë antisemitik, ai dha dorëheqjen nga partia. Më pas, Drexler dhe Komiteti Ekzekutiv i partisë u pajtuan me kërkesën e Hitlerit për t'u bërë kryetar i partisë me "fuqi diktatoriale" si kusht për kthimin e tij.[5]

Brenda organizatave paraushtarake të Partisë, Sturmabteilung (SA) dhe dega e saj e mëvonshme shumë më e fuqishme, Schutzstaffel (SS), "führer" ishte fjala rrënjë e përdorur në emrat e renditjes së tyre të oficerëve, si në Sturmbannführer, që do të thotë "udhëheqës i njësisë sulmi", ekuivalent me majorin, ose Oberführer, "udhëheqës i lartë", ekuivalent me kolonel/brigadier të lartë.

Udhëheqësit rajonalë të Partisë Naziste quheshin Gauleiter, "leiter" gjithashtu do të thotë "udhëheqës".

Referime

Redakto
  1. ^ "Means Used by the Nazi Conspiractors in Gaining Control of the German State (Part 4 of 55)". fcit.usf.edu (në anglisht).
  2. ^ Linguee
  3. ^ Mitchell, Arthur H. (2007). Hitler's Mountain: The Führer, Obersalzberg, and the American Occupation of Berchtesgaden. Macfarland, p. 15
  4. ^ Evans, Richard J. (2003) The Coming of the Third Reich. New York; Penguin. pp. 43, 184. Schönerer also invented the "pseudo-medieval" greeting "Heil", meaning "Hail".
  5. ^ Evans, Richard J. (2003) The Coming of the Third Reich. New York; Penguin. p. 180.