Pushtimi i Jugosllavisë, i njohur gjithashtu si Lufta e Prillit ose Operacioni 25, ishte një sulm i udhëhequr nga Gjermania NazisteMbretërinë e Jugosllavisë nga Fuqitë e Boshtit, i cili filloi më 6 prill 1941 gjatë Luftës së Dytë Botërore. Urdhri për pushtimin u parashtrua në "Direktivën e Führer nr. 25", të cilën Adolf Hitler e nxori më 27 mars 1941, pas një grushti shteti jugosllav që përmbysi qeverinë pro Boshtit.

Pushtimi i Jugosllavisë
Pjesë e Fushatës BallkanikeLuftës së Dytë Botërore

Ilustrim i pushtimit të Boshtit të Jugosllavisë
Data 6-18 prill 1941
Vendi Jugosllavia
Rezultati Fitorja e Boshtit
Ndryshimet
territoriale
* Occupation of Yugoslavia
  • Ndarja e Jugosllavisë ndërmjet Boshtit
  • Krijimi i regjimeve kukull pro Boshtit
Pjesëmarrësit
Boshti Aleatët

Jugosllavia

Komandantët
*} Walther von Brauchitsch
Fuqia
'Gjermania:
337,096
875 tanke
990 avionë
Itali:
300,000 në 22 divizione
666 avionë
Hungari:
9 brigada
6 skuadrone ajrore
700,000
(400,000 të papërgatitur keq)
110–200 tanke
(50–54 ishin moderne)
460–505 avionë
(përfshirë 103 bombardues modernë dhe 107 luftëtarë modernë)
Humbjet
Gjermania:[1]
151 të vrarë
392 të lënduar
15 të humbur
40 avionë të rrëzuar
Italia:
3,324 të vrarë ose të plagosur
10+ avionë u rrëzuan
22 avionë u dëmtuan
Hungaria:
120 të vrarë
223 të plagosur
13 të zhdukur
7 aeroplanë u qëlluan poshtë
Mijëra civilë dhe ushtarë të vrarë
254,000–345,000 të kapur
(nga gjermanët)
30,000 të kapur
(nga italianët)
49 avionë u rrëzuan
103 pilotë dhe ekuipazhi ajror të vrarë< br>kapen 210–300 avionë
kapen 3 shkatërrues
kapen 3 nëndetëse

Pushtimi filloi me një sulm dërrmues ajror në Beograd dhe objektet e Forcave Ajrore Mbretërore Jugosllave (VVKJ) nga Luftwaffe (Forcat Ajrore Gjermane) dhe sulmet e forcave tokësore gjermane nga Bullgaria jugperëndimore. Këto sulme u pasuan nga sulme gjermane nga Rumania, Hungaria dhe Ostmark (Austria e sotme, atëherë pjesë e Gjermanisë). Forcat italiane ishin të kufizuara në sulme ajrore dhe artilerie deri më 11 prill, kur ushtria italiane sulmoi drejt Lubjanës (në Slloveninë e sotme) dhe përmes Istrias dhe Likës dhe poshtë bregdetit dalmat. Në të njëjtën ditë, forcat hungareze hynë në Bačka dhe Baranya jugosllave, por si italianët ata praktikisht nuk u përballën me rezistencë. Një sulm jugosllav në pjesët veriore të protektoratit italian të Shqipërisë pati sukses fillestar, por ishte i parëndësishëm për shkak të rënies së pjesës tjetër të forcave jugosllave.

Studiuesit kanë propozuar disa teori për kolapsin e papritur të Ushtrisë Mbretërore Jugosllave, duke përfshirë trajnimin dhe pajisjet e dobëta, gjeneralët e etur për të siguruar një ndërprerje të shpejtë të armiqësive dhe aktivitetet e kolonës së pestë kroate, sllovene dhe gjermane etnike. Kjo e fundit është vënë në pikëpyetje nga studiues të cilët kanë sugjeruar se kolona e pestë kishte pak ndikim në rezultatin përfundimtar. Pushtimi përfundoi kur u nënshkrua një armëpushim më 17 prill 1941, bazuar në dorëzimin pa kushte të ushtrisë jugosllave, i cili hyri në fuqi në mesditën e 18 prillit. Mbretëria e Jugosllavisë më pas u pushtua dhe u nda nga fuqitë e Boshtit. Pjesa më e madhe e Serbisë dhe Banatit u bënë një zonë gjermane e pushtimit, ndërsa zona të tjera të Jugosllavisë u aneksuan nga vendet fqinje të Boshtit, Gjermania, Hungaria, Italia, Shqipëria dhe Bullgaria. Kroacia u bë Shteti i Pavarur i Kroacisë (serbokroatisht: Nezavisna Država Hrvatska, ose NDH), një shtet kukull i Boshtit i krijuar gjatë pushtimit që përfshinte Sremin, Bosnjën dhe Hercegovinën si dhe tokat kroate. Së bashku me pushtimin e ngecur të Greqisë nga Italia më 28 tetor 1940, dhe pushtimin e Greqisë të udhëhequr nga gjermanët (Operacioni Marita) dhe pushtimin e Kretës (Operacioni Merkur), pushtimi i Jugosllavisë ishte pjesë e fushatës gjermane për Ballkanin (gjermanisht: Balkanfeldzug).

Referime Redakto

  1. ^ "THE YUGOSLAV CAMPAIGN, PART TWO". history.army.mil (në anglisht).