"Mbretëria e Sllavisë Jugore), e njohur edhe si Mbretëria Serbo-Kroato-Sllovene, ishtë një shtet në Evropën Juglindore dhe Qendrore, që ka ekzistuar gjatë periudhës (1918-1939) dhe gjysmës së parë të Luftës së Dytë Botërore (1939-1943). Ajo u formu në vitin 1918 nga bashkimi i përkohshëm i Shtetit të Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve (formuar nga bashkimi i territoreve të ish - Perandorisë Austro-Hungareze) me ish - Mbretërinë e Serbisë.

Kraljevina Jugoslavija (16–9).svg
Zgjerimi territorial i Mbretërisë së Serbisë (gjelbër) dhe Mbretërisë së Malit të Zi (vjollcë) pas vitit 1913.

Kolonizimi i Kosovës me banorë joshqiptarë, kryesisht me serbë aloktonë, ishte një proces i realizuar me plan nga qeveria beogradase në periudhën mes dy luftërave botërore.

ReferimeRedakto

[1]Ali Hadri, Historia e Popullit Shqiptar, II, Enti i Teksteve dhe Mjeteve Mësimore i KSAK, Prishtinë, 1979, fq.793-795

[2] Zhivko Avramovksi, Regjistrimi i Popullsisë në Mbretërinë Serbe, Kroate dhe Sllovene më 31.1.1921.

[3]Zhivko Avramovski Ibid, fq.127.

[4] Stenografske beleshke Narodne Skupshtine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1924, fq.406-407

[5]Hajredin Hoxha “Përparimi” XVI, Prishtinë, nr,5 fq.358

[6] Ajet Haxhiu, Ibid, fq.122.

[7] Stenografske beleshke Narodne Skupshtine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1924, fq.406-408


Lidhje të jashtmeRedakto

Koordinatat: 44°49'14"N 20°27'44"E / 44.82056°N 20.46222°D / 44.82056; 20.46222Coordinates: 44°49′14″N 20°27′44″E / 44.82056°N 20.46222°E / 44.82056; 20.46222