Hercegovina është një nga dy rajonet kryesore të Bosnjës dhe Hercegovinës, tjetri është Bosnja. Ajo kurrë nuk kishte përcaktuar saktësisht kufij gjeografikë ose kulturo-historikë, dhe as nuk ishte përcaktuar ndonjëherë si një e tërë administrative në nënndarjen gjeopolitike dhe ekonomike të Bosnjë dhe Hercegovinës.

Kufijtë e përafërt midis dy rajoneve të ditëve moderne të Bosnjës dhe Hercegovinës - Bosnja (shënuar ngjyrë kafe të errët) dhe Hercegovina (shënuar kafe të çelët)

Vështrim

Redakto

Më i madhi nga dy rajone të Bosnje dhe Herzegovinës, Bosnja, është në perëndim dhe në veri të Hercegovinës, ndërsa rajoni kroat Dalmacia është në jug-jug-perëndim dhe Mali i Zi është në lindje-juglindje. Sipërfaqja e tokës është rreth 11,500 km2, ose rreth 23% e sipërfaqes së përgjithshme të Bosnjës dhe Hercegovinës së sotme, deri në rreth 12,300 km2, ose rreth 24% e vendit. Qyteti më i madh është Mostari, në qendër të rajonit. Qytetet e tjera më të mëdha përfshijnë Trebinja, Stollaci, Shiroki Breg, Posushje, Lubushki, Grude, Konjiqi dhe Çaplina. Vetë emri Herzegovina buron nga termi arkaik serbo-kroat i huazuar nga gjermanishtja, hercegovina, një tokë e drejtuar nga një Herzog (termi gjerman për një dukë) që do të thotë fjalë për fjalë 'dukat'.

Administrata

Redakto

Në shtetin modern të Bosnjës dhe Hercegovinës, zona e Hercegovinës është e ndarë midis dy njësive, Republika Serbe dhe Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës. Pjesa e Hercegovinës e Republikës Serbe, e referuar zakonisht si Hercegovina Lindore ose, si vonë, "Rajoni i Trebinjës", është e ndarë administrativisht në komuna të Trebinjës, Bileqës, Gacko, Nevesinja, Ljubinje, Berkoviqi dhe Istočni Mostar.

Brenda Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Herzegovina është e ndarë administrativisht midis kantoneve të Herzegovinës-Neretva dhe Hercegovinës Perëndimore.

Popullsia

Redakto

Vendasit e Hercegovinës njihen nga demonimi Hercegovinas, për të cilët preferojnë të përmenden më shumë sesa boshnjakë. Ndërsa popullsia e Hercegovinës gjatë gjithë historisë ka qenë e përzier etnikisht, Lufta e Bosnjës në vitet 1990 rezultoi në spastrim etnik masiv dhe zhvendosje në shkallë të gjerë të njerëzve. Regjistrimi i fundit i para luftës në vitin 1991 regjistroi një popullsi prej 437,095 banorë.

Galeria

Redakto

Shih edhe

Redakto