Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës

Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës është një nga dy entitetet që përbëjnë Bosnje dhe Hercegovinën së bashku me Republikën Serbe të Bosnjës.

Federation of Bosnia and Herzegovina in Bosnia and Herzegovina (wo Brcko District).svg

Federata e Bosnje dhe Hercegovinës njihet gjithashtu edhe si Federata kroato-myslimane ose Federata kroato-boshnjake për shkak se është e populluar me Kroatë të Bosnjës dhe Boshnjakë, emërtim ky që ishte e pamundur të ruhej pas Marrveshjes së Dejtonit pasi që kantoni 10, me shumicë serbe dhe me pakicë kroate, është përfshirë në entitet[1].

EmërtimiRedakto

Bosnja dhe Hercegovina (Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина) nuk duhet të ngatërrohet me Federatën e Bosnjës dhe Hercegovinës (Federacija Bosne i Hercegovine / Федерација Босне и Херцеговине) edhe pse kjo e fundit është përgjegjëse për përfaqësimin e gjithë vendit në sytë e komunitetit ndërkombëtar.

HistoriaRedakto


 
Harta Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës.

Më 18 nëntor 1991, udhëheqësit nacionalistë të partisë Bashkimi demokratik kroat i Bosnje dhe Hercegovinës apo HDZ-BiH dekretuan krijimin e « Komunitetin Kroat të Herceg-Bosnjës » gjë e cila u bë « Republika e Herceg-Bosnjës » në zonat e populluara me shumicë të popullsisë kroate të Bosnjës (rajoni i Mostarit dhe jug-perendimi i Bosnje dhe Hercegovinës).

Lidhje të jashtmeRedakto

ReferimetRedakto