Mbretëria e Italisë (Italisht: Regno d'Italia) ishte një shtet që ekzistonte nga viti 1861 deri në vitin 1946, kur pakënaqësia civile çoi në një referendum institucional për të braktisur monarkinë dhe për të formuar Republikën moderne italiane. Shteti u themelua si rezultat i Risorgimento nën ndikimin e Mbretërisë së Sardenjës të udhëhequr nga Savoja, e cila mund të konsiderohet shteti i tij ligjor paraardhës.

Mbretëria e Italisë
Regno d'Italia
1861–1946
Parimi: FERT
(Moro për Shtëpinë e Savojës)
Himni: 
(1861–1943; 1944–1946)
Marcia Reale d'Ordinanza
("Marshi Mbretëror i Urdhëresës")

(1924–1943)
Giovinezza
("Rinia")[a]

(1943–1944)
La Leggenda del Piave
("Legjenda e Piave")
Mbretëria e Italisë në vitin 1936
Mbretëria e Italisë në vitin 1936
Kryeqyteti
Qyteti më i madhRome
Gjuhët e zakonshmeItalisht
Besimi
96% Katolicizmi Romak (feja shtetërore)
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia kushtetuese parlamentare unitare
Mbreti 
• 1861–1878
Victor Emmanuel II
• 1878–1900
Umberto I
• 1900–1946
Victor Emmanuel III
• 1946
Umberto II
Kryeministri 
• 1861 (i pari)
Count of Cavour
• 1922–1943
Benito Mussolini[b]
• 1945–1946 (i fundit)
Alcide De Gasperi[c]
KuvendiParlamenti
Senati
Historia 
• Bashkimi
17 mars 1861
3 tetor 1866
20 September 1870
20 maj 1882
26 prill 1915
28 tetor 1922
22 maj 1939
27 shtator 1940
25 korrik 1943
2 qershor 1946
Sipërfaqja
1861[1]250,320 km2 (96,650 sq mi)
1936[1]310,190 km2 (119,770 sq mi)
Popullsia
• 1861[1]
21,777,334
• 1936[1]
42,993,602
Ekonomia
PBB (PFB)Përllogaritje 1939 
• Gjithsej
151 miliardë
(2.82 trilion më 2019)
Monedhalira (₤)
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
1861
Mbretëria e Sardebnjës
1866:
Mbretëria e Lombardisë-Venecia
1870:
Shtetet Papale
1924:
Shteti i lirë i Fiume
1945:
Republika Sociale Italiane
1929:
Qyteti i Vatikanit
1943:
Republika Sociale Italiane
1946:
Republika Italiane
Territori i Lirë i Triestes
RSF Jugosllavia
  1. ^ De fakto, gjithmonë u luajt pas Marcia Reale, si himn i Partisë Nacional Fashiste.
  2. ^ Il Duce from 1925.
  3. ^ Ndërsa Mbretëria e Italisë përfundoi në 1946, de Gasperi vazhdoi si Kryeministër i Republikës deri në 1953.

Italia i shpalli luftë Austrisë në aleancë me Prusinë në vitin 1866 dhe mori rajonin e Venetos pas fitores së tyre. Trupat italiane hynë në Romë më 1870, duke i dhënë fund më shumë se një mijë vjetëve të pushtetit të përkohshëm papnor. Italia hyri në një Aleancë të Trefishtë me Perandorinë Gjermane dhe Perandorinë Austro-Hungareze më 1882, pas mosmarrëveshjeve të forta me Francën rreth zgjerimeve të tyre përkatëse koloniale. Megjithatë, edhe nëse marrëdhëniet me Berlinin bëheshin shumë miqësore, aleanca me Vjenën mbeti thjesht formale pasi italianët ishin të prirur të merrnin Trentinon dhe Triesten, qoshet e Austro-Hungarisë të populluara nga italianë. Kështu gjatë Luftës së Parë Botërore, Italia pranoi ftesën britanike për t'u bashkuar me Fuqitë Aleate, pasi fuqitë perëndimore premtuan kompensim territorial (në kurriz të Austro-Hungarisë) për pjesëmarrje që ishte më bujare se oferta e Vjenës në këmbim të neutralitetit italian. Fitorja në luftë i dha Italisë një vend të përhershëm në Këshillin e Lidhjes së Kombeve.

"Italia fashiste" është epoka e qeverisjes së Partisë Nacional Fashiste nga viti 1922 deri në 1943 me Benito Musolinin si kreun e qeverisë. Fashistët imponuan sundimin totalitar dhe shtypën opozitën politike dhe intelektuale, duke promovuar modernizimin ekonomik, vlerat tradicionale shoqërore dhe një afrim me Kishën Katolike Romake. Sipas Payne (1996), "qeveria fashiste kaloi nëpër disa faza relativisht të dallueshme". Faza e parë (1923–1925) ishte nominalisht një vazhdim i sistemit parlamentar, megjithëse me një "diktaturë ekzekutive të organizuar ligjërisht". Më pas erdhi faza e dytë, “ndërtimi i diktaturës fashiste, nga viti 1925 deri në vitin 1929”. Faza e tretë, me më pak aktivizëm, ishte 1929-1934. Faza e katërt, 1935-1940, u karakterizua nga një politikë e jashtme agresive: lufta kundër Etiopisë, e nisur nga Eritrea italiane dhe Somalilandi italiane, e cila rezultoi në aneksimin e saj;[2] konfrontimet me Lidhjen e Kombeve, që çojnë në sanksione; autarkia ekonomike në rritje; dhe nënshkrimi i Paktit të Çelikut. Vetë lufta (1940–1943) ishte faza e pestë me katastrofat dhe disfatat e saj, ndërsa qeveria Salò nën kontrollin gjerman ishte faza e fundit (1943–1945).[3]

Italia fashiste ishte një anëtar kryesor i Fuqive të BoshtitLuftën e Dytë Botërore. Deri në vitin 1943, disfata gjermano-italiane në fronte të shumta dhe zbarkimet pasuese të aleatëve në Siçili çuan në rënien e regjimit fashist dhe Musolini u arrestua me urdhër të mbretit Victor Emmanuel III. Qeveria e re nënshkroi një armëpushim me aleatët në shtator 1943. Forcat gjermane pushtuan Italinë veriore dhe qendrore, duke krijuar Republikën Sociale Italiane, një shtet kukull kolaboracionist i udhëhequr ende nga Musolini dhe besnikët e tij fashistë. Si pasojë, vendi ra në luftë civile, me Ushtrinë Bashkëluftëtare Italiane dhe lëvizjen e rezistencës që luftuan me forcat e Republikës Sociale dhe aleatët e saj gjermanë. Menjëherë pas luftës dhe çlirimit të vendit, pakënaqësia civile çoi në referendumin institucional nëse Italia do të mbetej monarki apo do të bëhej republikë. Italianët vendosën të braktisin monarkinë dhe të formojnë Republikën Italiane, shtetin e sotëm italian.

Referime

Redakto
  1. ^ a b "Italy in 150 years – summary of historical statistics 1861–2011" (PDF) (në italisht). Istat. fq. 135. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 mars 2016. Marrë më 27 nëntor 2016.
  2. ^ Andrea L. Stanton; Edward Ramsamy; Peter J. Seybolt (2012). Cultural Sociology of the Middle East, Asia, and Africa: An Encyclopedia (në anglisht). fq. 308. ISBN 9781412981767. Arkivuar nga origjinali më 27 qershor 2014. Marrë më 6 prill 2014.
  3. ^ Stanley G. Payne, A History of Fascism, 1914–1945 (1996) p 212