Banati është një rajon gjeografik dhe historik që shtrihet në Evropën Qendrore dhe Lindore dhe i cili aktualisht është i ndarë midis tre vendeve: pjesa lindore shtrihet në Rumaninë perëndimore (qarqet e Timiș, Caraş-Severin, Arad në jug të lumit Mureş dhe pjesa perëndimore. i Mehedinți); pjesa perëndimore e Banatit është në Serbinë verilindore (kryesisht e përfshirë në Vojvodinë, me përjashtim të një pjese të vogël të përfshirë në Rajonin e Beogradit); dhe një pjesë e vogël veriore shtrihet brenda Hungarisë juglindore ( Congrad-Csanád County).

Diversiteti historik etnik i rajonit u ndikua rëndë nga ngjarjet e Luftës së Dytë Botërore . Sot, Banati është i populluar kryesisht nga rumunë, serbë dhe hungarezë etnikë, por popullata të vogla të grupeve të tjera etnike jetojnë gjithashtu në rajon. Pothuajse të gjithë janë shtetas të Serbisë, Rumanisë ose Hungarisë.

Banati i Vojvodinës

Emri Redakto

Gjatë Mesjetës, termi " banate " përcaktoi një krahinë kufitare të udhëhequr nga një guvernator ushtarak, i cili u quajt ban . [1] Provinca të tilla ekzistonin kryesisht në tokat sllave të jugut, hungareze dhe rumune. Në sllavishten e jugut dhe gjuhët e tjera rajonale, termat për "banate" ishin: serbisht – бановина/ banovina, hungarishtbánság, rumanishtbanat dhe latinishtbanatus . Janë propozuar disa teori për origjinën etimologjike të rajonit "Banat". Një teori e parë pretendon se ajo vjen nga rrënja e një folje që gjendet në disa popuj gjermanikë, përkatësisht ban . Ky term do të thotë "të shpallësh" ose "të proklamosh". Prej andej kaloi në latinishten mesjetare, nën formën bannum, që do të thotë – te popujt frankë, p.sh. – “shpallje”, por edhe rrethin në të cilin shpallja në fjalë do të kishte efekte. [1] Një teori tjetër parashtron origjinën persiane të fjalës "ban"; në persisht ban (بان) do të thotë "mjeshtër".[2] Nga kjo gjuhë, ajo do të ishte marrë nga avarët dhe do të ishte sjellë në Panoni, ku ata sunduan në shekujt 6-8. [1] Një interpretim tjetër lidhet gjithashtu me avarët, sipas të cilit origjina e fjalës "ban" do të vinte nga emri i kaganit të parë të Kaganatit Avar, Bayan I. [3] Këto pikëpamje kundërshtohen nga ata që besojnë se "ban" vjen nga një rrënjë e vjetër proto-indo-evropiane, bha, që do të thotë "të flasësh". [1]

Në kohën e mbretërisë hungareze mesjetare, territori i Banatit modern u shfaq në burimet e shkruara si Temesköz (përmendur për herë të parë në 1374). [4] Emri hungarez i referohej kryesisht zonave fushore midis lumenjve Mureş, Tisza dhe Danub.[4] Emri i saj osman ishte "Eyaleti i Temeşvarit " (më vonë "Ejaleti i Janovas"). Gjatë pushtimit turk, territori i Temesköz-it (Banat) quhej edhe "Rascia" ("vendi i serbëve", 1577). [5] Për rumunët, rajoni njihej edhe si Temișana . [6]

Në periudhën e hershme moderne, kishte dy banata që përfshinin pjesërisht ose tërësisht territorin e asaj që në epokën aktuale quhet Banat: Banati i Lugoj dhe Caransebeş në shekujt 16-17 dhe Banati i Temeswarit në shekujt 18- shekulli i 19-të. Fjala "Banat" pa ndonjë kualifikim tjetër zakonisht i referohet Banate historike të Temeswarit, e cila e fitoi këtë titull pas Traktatit të Passarowitz të vitit 1718. Emri u përdor gjithashtu nga viti 1941 deri në 1944, gjatë pushtimit të Boshtit, për entitetin politik jetëshkurtër (shih: Banat (1941–44)), i cili mbulonte vetëm pjesën e sotme serbe të Banatit historik.

Emri "Banat" është i ngjashëm në gjuhë të ndryshme të rajonit; Romanian Banat, serbo-kroatisht: Банат/ Banat, Hungarian Bánát, bullgarisht: Банат, gjermanisht: Banat, Grek Vanáto, Sllovak Banát, Turqisht Banat, ukrainisht: Банат. Disa nga këto gjuhë do të kishin edhe terma të tjerë, nga kuadri i tyre i referencës, për të përshkruar këtë rajon historik dhe gjeografik.

Qytete të mëdha Redakto

Tabela e mëposhtme rendit qytetet në Banat me një popullsi më të madhe se 10,000 (2011). [7] [8] Disa qytete që nuk janë historikisht pjesë e Banatit u zgjeruan në këtë rajon gjatë shekullit të 20-të, kështu që sot disa rrethe shtrihen në Banatin historik: Arad (Aradu Nou), Beograd ( Palilula ) dhe Szeged (Újszeged).

Qytet Popullata Shtet Administrative Nënrajoni historik
1   Timișoara 319,279   Timiș County Banat Romanian
2   Zrenjanin (Зрењанин) 76,511   Central Banat District Banat Serbian
3   Pančevo (Панчево) 76,203   South Banat District Banat Serbian
4   Reșița 73,282   Caraș-Severin County Banat Romanian
5   Lugoj 40,361   Timiș County Banat Romanian
6   Kikinda (Кикинда) 38,065   North Banat District Banat Serbian
7   Vršac (Вршац) 36,040   South Banat District Banat Serbian
8   Caransebeș 24,689   Caraș-Severin County Banat Romanian
9   Bocșa 15,842   Caraș-Severin County Banat Romanian
10   Kovin (Ковин) 13,515   South Banat District Banat Serbian
11 Novi Bečej (Нови Бечеј) 13,133   Central Banat District Banat Serbian
12   Moldova Nouă 12,350   Caraș-Severin County Banat Romanian
13   Sânnicolau Mare 12,312   Timiș County Banat Romanian
14   Oravița 11,382   Caraș-Severin County Banat Romanian
15   Jimbolia 10,808   Timiș County Banat Romanian Banat
16   Oțelu Roșu 10,510   Caraș-Severin County Banat Romanian
17   Orșova 10,441   Mehedinți County Banat Romanian
18   Lipova 10,313   Arad County Banat Romanian

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ a b c d Docea, Vasile (2007). "A la recherche du Banat disparu". përmbledhur nga Babeți, Adriana (red.). Le Banat: un Eldorado aux confins (PDF). Cultures d'Europe centrale – Hors série № 4. Université Paris-Sorbonne (Paris IV): Centre Interdisciplinaire de Recherches Centre-Européennes. fq. 53–63. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Banat". Encyclopedia Britannica. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Pohl, Walter (1988). Die Awaren: ein Steppenvolk im Mitteleuropa, 567-822 n. Chr. Munich: C. H. Beck. ISBN 9783406333309. OCLC 19845725. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b Temesköz. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
  5. ^ Pálffy, Géza (2001). "The Impact of the Ottoman Rule on Hungary" (PDF). Hungarian Studies Review. 28 (1–2): 109–132. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Both, Ștefan (3 shkurt 2013). "Banatul, un veritabil Eldorado al Europei. Etimologia numelui regiunii". Adevărul. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Romania: Counties and Major Cities". City Population. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Serbia: Regions, Districts and Major Cities". City Population. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)