Krahina Socialiste Autonome e Kosovës

Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo
Krahina Socialiste Autonome e Kosovës

Një njësi federale e
Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë

Flag of SR Serbia.svg [[Image:|80px]]
Flamuri Stema
Locator map Kosovo in Yugoslavia.svg
KryeqytetiPrishtina
Gjuha ZyrtareSerbo-Kroate, Shqip
Hyrja
RSFJ:
 - Që kur
 - Deri mëSipërfaqja
 - Totali
 - Ujë
Rangu në RSFJ
10,686 km²
Popullësia
 - Totali 
 - Dendësia
Rangu në RSFJ
1,584,441
183.1/km²
ValutaDinari Jugosllav ()
Zona Kohore UTC + 1
Muzeu i Kosovës 25.JPG

Krahina Socialiste Autonome e Kosovës, e njohur edhe me shkurtesën KSA e Kosovës, ishe zgjedhja administrative e një pjese të territorit të Kosovës që nga viti 1968 deri në shpërbërjen e Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë (RSFJ) në vitin 1989. Ky lloj i administrimit të territorit të trashëguar nga zgjedhja e administrimit të më përparshëm, Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë (1963-1968), kishte një shkallë më të lartë të vetëqeverisjes më kushtetutën e vitit 1974.

Zgjedhja e një lloj administrimi të tillë bëhej pas disa ngjarjeve të nivelit botëror që ndodhën në ato vite, pastaj nivelit të federatës jugosllave dhe ndër të tjera, si pasojë e kryengritjes shqiptare që filloi në Prishtinë28 nëntor 1968.

Gjatë kësaj periudhe kjo pjesë e territorit të Kosovës pësoi ndryshime të mëdha në të gjitha lëmitë e jetës. Me këtë edhe fillon të dallohet nga pjesë tjera të territorit të Kosovës që gjendeshin nën administrimin e drejtpërdrejtë të republikave tjera federative. Gjatë këtij administrimi, kësaj pjese të Kosovës i njihet edhe elementi konstituiv i federatës jugosllave. Më 1991 të rrethur nga forcat militare serbe, 120 deputetë të kuvendit të atëhershëm të Kosovës në krye me Prof.Dr.Ibrahim Rugovën, dhe me të drejtat të cilat ia jepte Kushtetuta e Kaçanikut, shpallën Kosovën shtet të pavarur dhe sovran. Mirëpo diplomacia e karosur , duke i thënë botës se këtë janë duke e bërë vetëm 15% e popullatës së Kosovës, se përqindja tjetër është e kënaqur me qeverinë e Serbisë. Kështu nuk i njihet pavarësia Kosovës e vitit 1991. Por shqiptarët e Kosovës nuk e lanë me kaq më 28 nëntor të vitit 1997 në Prekaz të Drenicës u shfaqën disa njerëz të veshur me rroba ushtrie në krye me komandantin Adem Jashari, pas tyre nëpër të gjitha viset e Kosovës u shfaqën njerëz me po të njejtat rroba dhe me emër të quajtur Ushtira Çlirimtare e Kosovës. Këta trima iu bënë ballë forcave militare serbe duke iu shkaktuar atyre humbje të mëdha në disa pjesë të Kosovës sidomos në Prekaz, mirëpo forcat militare serbe duke e parë se nuk janë duke mundur t'i bëjnë ballë edhe për shumë kohë UÇK-së, ata morrën vendim që të vriteshin çdo burrë, çdo grua, çdo fëmijë dhe të digjej çdo shtëpi. Sa kishte dhimbje në atë kohë, sa lotë ishin derdhur nga nënat shqiptare. Millosheviçi e kishte për qëllim spastrimin etnik të shqiptarëve nga Kosova, si dhe mësymjen e pushtimit të Shqipërisë. Mirëpo më 1999 në Kosovë erdhi një diplomat i huaj për ta vizituar vendin rastësisht, për të parë se a ishin të vërteta ato ngjarje që po i transmetonin e tërë bota, për terrorin që po ushtronin forcat militare serbe ndaj popullatës shqiptare në Kosovë. Kur e pa se çfarë është duke ndodhur, jep urdhër të menjëhershëm për të bombarduar Beogradin, dhe disa caqe në Kosovë të cilat komandoheshin nga ushtria paramilitare serbe. Kështu më 6 qershor të vitit 1999 Kosovajugosllave çlirohet nga Serbia dhe të gjitha kompetencat i kalojnë Bashkimi Europian BE, dhe nën administrimin e një qeverie të përkoshme nga Kosovarët në krye me Prof.Dr.Ibrahim Rugova. Kështu më 2001 popullata shqiptare del në zgjedhjet e para pas shkëputjes nga SerbiaRSFJjugosllave. Më në janar të 2006 vdes presidenti historik Prof.Dr.Ibrahim Rugova. Kështu që më 2007 bëhen zgjedhje të jashtëzakonshme, nga këto zgjedhje del fitues Hashim Thaçi, i cili bën koalicion me Fatmir Sejdiun dhe bëjnë një qeveri e cila më 17.02.2008 shpall Kosovën shtet të pavarur demokratik dhe sovran, të cilin e kanë njohur 112 shtete nga mbarë bota, dhe ky numër është në rritje e sipër.

Shih edheRedakto