Principatat arbërore i referohet një numri të principatave të krijuar në mesjetë në Arbëri dhe Epir që ishin të sunduar nga fisnikët arbër. Shekulli XII shënoi principatën e parë shqiptare, Principata e Arbërit, por është në shekullin e XIV dhe në fillim të shekullit XV periudha kur kjo principatë u bë më e fortë, sidomos për shkak të rënies së Perandorisë serbe. Shumica e këtyre principatave ishin të bashkuara në 1444 sipas shtetit shqiptar, të quajtur Lidhja e Lezhës. Nje nga sunduesit me te njohur ishte Dhimitri. Ai mbante disa tituj si princ arhond i madh dhe gjykates.

Lista e Principatave shqiptareRedakto

Nr Principata Flamuri Viti
1 Principata e Arbërit   1190-1255
2 Despotati i Angelokastronit dhe Lepantonit   1358-1374
3 Principata e Vlorës dhe Kaninës   1332-1417
4 Despotati i Artës   1358-1416
5 Principata e Gjirokastrës 1386-1434
6 Lidhja e Lezhës   1444-1479
7 Principata e Muzakajve   1335-1444
8 Principata e Kastriotëve   1389-1444
9 Principata e Dukagjinit 1387-1444
10 Principata e Topiajve   1274-1444
11 Shteti i Arianitit 1432-1444