Puna e fëmijëve i referohet shfrytëzimit të fëmijëve përmes çdo forme pune e cila privon fëmijët nga fëmijëria e tyre, ndërhyn në aftësinë e tyre për të ndjekur mësimin në shkollën e rregullt dhe është i dëmshëm si në aspektin mendor ashtu edhe në ate fizik, social dhe moral. [1] Një shfrytëzim i tillë është i ndaluar nga legjislacioni në të gjithë botën, [2] [3] edhe pse të gjitha këto ligje nuk e konsiderojnë punën e fëmijëve në mënyrë të njëjtë, pra si punë të fëmijëve; përjashtimet përfshijnë punën e fëmijëve artistë, detyrat familjare, arsimin, aftësimin dhe trajnimin e mbikëqyrur si dhe disa forma tjera të punës së fëmijëve.

Fëmijët në punë

Shih edheRedakto

LiteraturaRedakto

 • Baland, Jean-Marie and James A. Robinson (2000) 'Is child labour inefficient?' Journal of Political Economy 108, 663–679
 • Basu, Kaushik, and Homa Zarghamee (2009) 'Is product boycott a good idea for controlling child labour? A theoretical investigation' Journal of Development Economics 88, 217–220
 • Bhukuth, Augendra. "Defining child labour: a controversial debate" Development in Practice (2008) 18, 385–394
 • Emerson, Patrick M.; Portela Souza, André (2011). "Is Child Labour Harmful? The Impact of Working Earlier in Life on Adult Earnings". Economic Development and Cultural Change (në anglisht). 59 (2): 345–385. doi:10.1086/657125. hdl:10419/34334. PMID 21174883. S2CID 21994733. uses data from Brazil to show very strong negative effects—boys who work before age 14 earn much less as adults
 • Humbert, Franziska. The Challenge of Child Labour in International Law (2009)
 • Humphries, Jane. Childhood and Child Labour in the British Industrial Revolution (2010)
 • International Labour Organization, Investing in every child: An economic Study of the Costs and Benefits of Eliminating Child Labour
 • Mayer, Gerald. Child Labor in America: History, Policy, and Legislative Issues. Washington, D.C.: Congressional Research Service, 2013.
 • Ravallion, Martin, and Quentin Wodon (2000) 'Does child labour displace schooling? Evidence on behavioural responses to an enrollment subsidy' Economic Journal 110, C158-C175

ReferimeRedakto

 1. ^ "What is child labour?" (në anglisht). International Labour Organization. 2012.
 2. ^ "Convention on the Rights of the Child". United Nations (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 3 tetor 2006. Marrë më 2006-10-05.
 3. ^ "International and national legislation - Child Labour" (në anglisht). International Labour Organization. 2011.