Qazim Ademi

këngëtar shqiptar

Qazim Ademi (1876 - 1939) lindi në Matogjin, Vlorë, Shqipëri dhe ishte një rapsodë i shquar i muzikës labe. Veprimtaria e tij nga muzikantët shihet si vazhdim i këngës "demirçe" të cilen e këndonte më parë Demir Ago Mystehaku - Vlonjati. Llogaritet që nga veprat e Qazim Ademit të jenë mbetur rreth 60 këngë të cilat këndohen edhe në ditët e sotshme.

Qazim Ademi ishte i njohur edhe për vajtimet e burrave. Sipas tij dhe stilit "demiçe" thirren edhe një llojë i këngëve të cilat këndohen nga iso polifornia labe antarë i të cilës ishte edhe të ai. Ky llojë i këngëve thirren "këngë Qazimademaçe" dhe përcillen me intonacione vajtimore-elegjiake.

Si pasardhës i këtij stili merren këngëtarët Saliko Dalan Salaj dhe Avdul Ymeri.


Eighth notes and rest.svg Ky artikull në lidhje me muzikën është i cunguar. Ju mund të ndihmoni duke e përmirësuar këtë artikull.