Qerbelaja është një poemë epike shiite shkruar nga Naim Frashëri, botuar për herë të parë në Bukuresht më 1898.

Struktura Redakto

Qerbelaja është një poemë epike fetare me njëzetepesë këngë, që flet për betejën e QerbelasëIrak në vitin 680 të erës sonë, ku u vra Hyseini, nip i profetit Muhammed. Është një poemë narrative pa ndonjë hero ose personazh kryesor. Sipas Elsie, nuk gëzoi atë popullaritet që pati ndër lexuesit shqiptarë të shekullit të njëzetë Istori' e Skenderbeut.[1] Vepra është parë si dëshmia më e drejtëpërdrejtë e frymëzimit të poetit se shqiptarët rrjedhin nga trashëgimia shpirtërore, kulturore e historike e Irakut dhe Iranit.[2]

Referime Redakto

  1. ^ Robert Elsie (1995), Histori e Letërsisë Shqiptare, përktheu Abdurrahman Myftiu, Tirana & Peja: Dukagjini, 1997.
  2. ^ Harry Thirlwal Norris (1993), Islam in the Balkans: Religion and Society Between Europe and the Arab World, Columbia, S.C: University of South Carolina Press, fq. 174, ISBN 9780872499775, OCLC 28067651 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)