El-Hysejn ibn Ali ibn Ebu Talib ose ndryshe Hysen ibn Aliu (arabisht: الحسين ابن علي ; lindi më 10 tetor 625 në Medinë; vdiq 10 tetor 680 në Qerbelajë) ka qenë nipi i profetit të Islamit, Muhammedit, i biri i Ali ibn Abu Talibit (Imami i parë Shi'i dhe kalifi i katërt Rashidun) dhe të bijës së Muhammedit, Fatimesë. Është një figurë me rëndësi në Islam duke qenë anëtarë i Bayt-it (Konakut) të Muhammedit dhe Ahl al-Kisā(Njerëzit e Hirkes), si dhe i treti Imam Shi'i.

Vendvarrimi i Hysenit në Qerbela

Hyseni ishte i biri më i ri i kalifit Aliu dhe nip i Muhametit. Hyseni, pas vrasjes së Aliut në 661 në Irak, nuk u caktua si 5 kalifit të. Për këtë ai nuk ka marrë një shumë të madhe në dëmet nga pas pasardhësi Moavia I-rë. Për shiitët, Hyseni është imami i tretë, ndërsa si imam dytë i merret i vëllai i tij Hasani.

Shih edhe

Redakto