Gjyteti i madh dhe i vogël (Vuçak)

monument kulture në Kosovë

Gjyteti i vogël dhe i madh në Vuçak është një monument i trashëgimisë kulturore në Vuçak, Drenas, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik", i miratuar me numër 0301-803/88.

Gjyteti i vogël dhe i madh në Vuçak
Lloji Arkeologjike
Vendndodhja Vuçak, Drenas, Kosovë
Ndërtuar Antikitet i Vonë
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
Lloji Nën mbrojtje
Përcaktuar 0301-803/88
Nr. i referencës 720

HistorikuRedakto

Në fshatin Vuçak rrëzë malit Kasmaç, rreth 12 km në jugperëndim të Drenasit, e vendosur në një pozitë shumë dominuese, vërehen gjurmët e rrënojave të mureve që përcjellin konfiguracionin e kodrës dhe formojnë Gradinën e Madhe (Gjyteti i Madh) dhe Gradinën e vogël (Gjyteti i Vogël). Duke u mbështetur në materialin arkeologjik që është gjetur këtu, janë dëshmuar gjurmë që nga parahistoria e deri te mesjeta. Megjithatë, kjo kala ishte tipike për kohën e antikitetit të vonë dhe shërbente si sistem mbrojtës për popullatën vendase.[2]

ReferimetRedakto

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.
  2. ^ The great and small fort in Vuçak (Drenica)

Lidhje të jashtmeRedakto