Raca (kategorizimi njerëzor)

grupim i njerëzve bazuar në cilësitë e përbashkëta fizike ose sociale në kategori

Raca është një koncept i përdorur në kategorizimin e njerëzve në grupe, të quajtur raca ose grupe racore, bazuar në kombinimet e tipareve të përbashkëta fizike, prejardhjes, gjenetike, dhe tipare sociale apo kulturore. Megjithëse grupimet e tilla nuk kanë një bazë të fortë në biologjinë moderne, ato vazhdojnë të kenë një ndikim të madh mbi marrëdhëniet shoqërore bashkëkohore. Termi racë për herë të parë është përdorur në shekullin XVII për t'iu referuar folësve të një gjuhe të përbashkët dhe më pas për të treguar lidhjet kombëtare dhe tiparet fizike (fenotipike). Termi shpesh përdoret në një kuptim të përgjithshëm taksonomik biologjik, duke filluar nga shekulli XIX, për të treguar grupet njerëzore të diferencuara gjenetikisht të definuara nga fenotipi. Konceptet shoqërore mbi racat dhe grupimet e racave ndryshojnë me kalimin e kohës, duke përfshirë taksonomi popullore që përcaktojnë llojet esenciale të individëve bazuar në tiparet e përceptuara. Shkencëtarët e konsiderojnë ekzistencializmin biologjik të vjetëruar, dhe në përgjithësi dekurajojnë shpjegimet racore për diferencimin kolektiv si në tiparet fizike ashtu edhe ato bihevioristike (të sjelljes).

Megjithëse ekziston një marrëveshje e gjerë shkencore që konceptualizimet esenciale dhe tipologjike të racës janë të papërshtatshme, shkencëtarët në mbarë botën vazhdojnë të konceptojnë racën në mënyra të ndryshme, disa prej të cilave kanë implikime thelbësore. Përderisa disa studiues përdorin konceptin e racës për të bërë dallime midis grupeve të tipareve ose dallimeve të dukshme në sjellje, të tjerët në komunitetin shkencor sugjerojnë se ideja e racës shpesh përdoret në mënyrë naive ose të thjeshtuar dhe argumentojnë se, midis njerëzve, raca nuk ka rëndësi taksonomike duke vënë në dukje se të gjithë njerëzit i përkasin të njëjtës racë (specie), Homo sapiens dhe nënspecieve, Homo sapiens sapiens. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11]

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Abraham, Carolyn (2009-04-07). "Molecular eyewitness: DNA gets a human face". The Globe and Mail. Phillip Crawley. Arkivuar nga origjinali më 17 korrik 2011. Marrë më 2011-02-04. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "American Anthropological Association Statement on 'Race'". AAAnet.org. American Anthropological Association (AAA). 17 maj 1998. Marrë më 18 prill 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ AAPA (1996). "AAPA statement on biological aspects of race" (PDF). Am J Phys Anthropol. 101 (4): 569–70. doi:10.1002/ajpa.1331010408. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 nëntor 2017. Marrë më 19 nëntor 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Amadon, D. (1949). "The seventy-five percent rule for subspecies". Condor. 51 (6): 250–58. doi:10.2307/1364805. JSTOR 1364805. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Amundson, Ron (2005). "Disability, Ideology, and Quality of Life: A Bias in Biomedical Ethics". përmbledhur nga David T. Wasserman; Robert Samuel Wachbroit; Jerome Edmund Bickenbach (red.). Quality of life and human difference: genetic testing, health care, and disability. Cambridge University Press. fq. 101–24. ISBN 9780521832014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Andreasen, Robin O. (2000). "Race: Biological Reality or Social Construct?". Philosophy of Science. 67 (Suppl.): S653–66. doi:10.1086/392853. JSTOR 188702. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Angier, Natalie (2000-08-22). "Do Races Differ? Not Really, DNA Shows". The New York Times. Marrë më 9 gusht 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Appiah, Kwame Anthony (1992). In My Father's House: Africa in the Philosophy of Culture. Oxford University Press. ISBN 9780195068528. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Armelagos, George; Smay, Diana (2000). "Galileo wept: A critical assessment of the use of race in forensic anthropolopy" (PDF). Transforming Anthropology. 9 (2): 19–29. doi:10.1525/tran.2000.9.2.19. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 gusht 2018. Marrë më 19 nëntor 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Bamshad, Michael; Olson, Steve E (2003-11-10). "Does Race Exist?" (PDF). Scientific American. 289 (6): 78. Bibcode:2003SciAm.289f..78B. doi:10.1038/scientificamerican1203-78. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 qershor 2007. Marrë më 19 nëntor 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Bamshad, M; Wooding, S; Salisbury, BA; Stephens (gusht 2004). "Deconstructing the relationship between genetics and race". Nat. Rev. Genet. 5 (8): 598–609. doi:10.1038/nrg1401. PMID 15266342. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Bibliografia

Redakto
 • Banton, Michael (1977). The idea of race (paperback). Boulder: Westview Press. ISBN 0891587195. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Barbujani, Guido (1 qershor 2005). "Human Races: Classifying People vs Understanding Diversity". Current Genomics. 6 (4): 215–26. doi:10.2174/1389202054395973. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Blank, Rebecca M.; Dabady, Marilyn; Citro, Constance Forbes (2004). "Chapter 2". Measuring racial discrimination. National Research Council (U.S.). Panel on Methods for Assessing Discrimination. National Adademies Press. fq. 317. ISBN 9780309091268. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Conley, D. (2007). "Being black, living in the red"". përmbledhur nga P. S. Rothenberg (red.). Race, Class, and Gender in the United States (bot. 7th). New York: Worth Publishers. fq. 350–58. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Dobzhansky, T. (1970). Genetics of the Evolutionary Process. New York, NY: Columbia University Press. ISBN 0231028377. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ehrlich, Paul; Holm, Richard W. (1964). "A Biological View of Race". përmbledhur nga Ashley Montagu (red.). The Concept of Race. Collier Books. fq. 153–79. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Harris, Marvin (1980). Patterns of race in the Americas. Westport, Connecticut: Greenwood Press. ISBN 0-313-22359-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Helms, Janet E.; Jernigan, Maryam; Mascher, Jackquelyn (2005). "The meaning of race in psychology and how to change it: A methodological perspective". American Psychologist. 60 (1): 27–36. doi:10.1037/0003-066X.60.1.27. PMID 15641919. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Joseph, Celucien L. Race, Religion, and The Haitian Revolution: Essays on Faith, Freedom, and Decolonization (CreateSpace Independent Publishing Platform, 2012)
 • Joseph, Celucien L. From Toussaint to Price-Mars: Rhetoric, Race, and Religion in Haitian Thought (CreateSpace Independent Publishing Platform, 2013)
 • Keita, S. O. Y.; Kittles, R. A. (1997). "The persistence of racial thinking and the myth of racial divergence". Am Anthropol. 99 (3): 534–44. doi:10.1525/aa.1997.99.3.534. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lee, Jayne Chong-Soon (1997). "Review essay: Navigating the topology of race"". përmbledhur nga Gates, E. Nathaniel (red.). Critical Race Theory: Essays on the Social Construction and Reproduction of Race. Vëll. 4:The Judicial Isolation of the "Racially" Oppressed. New York: Garland Pub. fq. 393–426. ISBN 9780815326038. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lewis, B (1990). Race and slavery in the Middle East. New York: Oxford University Press. ISBN 0195062833. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Marks, Jonathan (2008). "Race: Past, present and future. Chapter 1". përmbledhur nga Koenig, Barbara; Soo-Jin Lee, Sandra; Richardson, Sarah S. (red.). Revisiting Race in a Genomic Age. Rutgers University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mayr, Ernst (dimër 2002). "The Biology of Race and the Concept of Equality". Daedalus. MIT Press on behalf of American Academy of Arts & Sciences. 31 (1): 89–94. JSTOR 20027740. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • McNeilly, M. D.; Anderson, M. B.; Armstead, C. A.; Clark, R.; Corbett, M.; Robinson, E. L. (1996). "The perceived racism scale: A multidimensional assessment of the experience of white racism among African Americans". 6 (1–2). Ethnicity & Disease: 154–66. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Miles, Robert (2000). "Apropos the idea of race ... again". përmbledhur nga Les Back; John Solomos (red.). Theories of race and racism. Psychology Press. fq. 125–43. ISBN 9780415156721. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ousley, Stephen; Jantz, Richard; Freid, Donna (18 shkurt 2009). "Understanding race and human variation: Why forensic anthropologists are good at identifying race". American Journal of Physical Anthropology. 139 (1): 68–76. doi:10.1002/ajpa.21006. PMID 19226647. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pigliucci, Massimo (shtator 2013). "What are we to make of the concept of race?". Studies in History and Philosophy of Science Part C: Studies in History and Philosophy of Biological and Biomedical Sciences. 44 (3): 272–77. doi:10.1016/j.shpsc.2013.04.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Shriver, M. D.; Kittles, R. A. (2004). "Opinion: Genetic ancestry and the search for personalized genetic histories". Nature Reviews Genetics. 5 (8): 611–18. doi:10.1038/nrg1405. PMID 15266343. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Sivanandan, A. (2000). "Apropos the idea of 'race' ... again"". përmbledhur nga Black, L.; J Solomos (red.). Theories of Race and Racism. London: Routledge. fq. 125–43. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Stanton, W. (1982) [1960]. The leopard's spots: scientific attitudes toward race in America, 1815–1859. University of Chicago Press. ISBN 0226771229. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Stocking, George W. (1968). Race, Culture and Evolution: Essays in the History of Anthropology. University of Chicago Press. fq. 380. ISBN 9780226774947. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Thompson, William; Hickey, Joseph (2005). Society in Focus. Boston, Massachusetts: Pearson. ISBN 0-205-41365-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Tishkoff, Sarah A.; Kidd, Kenneth K. (2004). "Implications of biogeography of human populations for 'race' and medicine". Nature Genetics. 36 (11 Suppl): S21. doi:10.1038/ng1438. PMID 15507999. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Waples, Robin S.; Gaggiotti, Oscar (2006). "What is a population? An empirical evaluation of some genetic methods for identifying the number of gene pools and their degree of connectivity". Molecular Ecology. 15 (6): 1419–39. doi:10.1111/j.1365-294X.2006.02890.x. PMID 16629801. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wilson, JF; Weale, ME; Smith, A. C.; Gratrix, F.; Fletcher, B.; Thomas, M. G.; Bradman, N.; Goldstein, D. B. (2001). "Population genetic structure of variable drug response". Nat Genet. 29 (3): 265–69. doi:10.1038/ng761. PMID 11685208. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Winfield, A. G. (2007). Eugenics and education in America: Institutionalized racism and the implications of history, ideology, and memory. New York: Peter Lang Publishing, Inc. fq. 45–46. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wright, Sewall (1978). Evolution and the Genetics of Populations. Vëll. 4, Variability Within and Among Natural Populations. Chicago, Illinois: Univ. Chicago Press. fq. 438. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto
  Commons: Raca – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Deklarimet zyrtare

Redakto