Radio stacion është një grup pajisjesh të nevojshme për të vazhduar komunikimin nëpërmjet valëve të radios . Në përgjithësi, ai zakonisht ka një transmetues dhe/ose marrës, një antenë dhe disa pajisje shtesë më të vogla të nevojshme për t'i përdorur ato. Ata luajnë një rol jetik në teknologjinë e komunikimit pasi mbështeten shumë për të transferuar të dhëna dhe informacion në mbarë botën. [1]

Më gjerësisht, përkufizimi i një radiostacioni përfshin pajisjet e lartpërmendura dhe një ndërtesë në të cilën është instaluar. Një stacion i tillë mund të përfshijë disa "nën stacione" të përcaktuara më sipër (dmth. disa grupe marrësish ose transmetuesish të instaluar në një ndërtesë, por që funksionojnë në mënyrë të pavarur, dhe disa antena të instaluara në një fushë pranë ndërtesës). Ky përkufizim i një stacioni radio është më shpesh i referuar si një vend transmetuesi, stacion transmetuesi, objekt transmetimi ose stacion transmetimi. Një shembull i këtij përkufizimi është Bethany Relay Station i Zërit të Amerikës, i cili kishte shtatë transmetues transmetimi dhe mund të transmetonte deri në shtatë programe të pavarura (madje të prodhuara nga transmetues të ndryshëm) njëkohësisht, si dhe disa transmetues dhe marrës komunikimi.

Përkufizimi i ITURedakto

Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit, përcakton një radio stacion si - « një ose më shumë transmetues ose marrës ose një kombinim transmetuesish dhe marrësish, duke përfshirë pajisjet ndihmëse, të nevojshme në një vend për të kryer një shërbim radiokomunikacioni, ose shërbim radio astronomie . Çdo stacion do të klasifikohet sipas shërbimit në të cilin ai operon në mënyrë të përhershme ose të përkohshme ”. [2]

PajisjetRedakto

 • Transmetuesi - Merr daljen elektrike të një mikrofoni dhe më pas modulon një sinjal bartës me frekuencë më të lartë dhe e transmeton atë si valë radio .
 • Marrësi - Mesazhi i transmetuar merret nga marrësi dhe deshifron valët sinusale të radios.
 • Antenë - Kërkohet një antenë për transmetim; kërkohet edhe marrja e valëve të radios. Përdorimi kryesor i një antene është të dërgojë sinjale radio.
 • Ushqyes ajror - sistemi i furnizimit me HF-Energy (fuqi) në antenë
 • Linjat e transmetimit - Linjat e transmetimit përdoren për të transferuar sinjalet e radios në vende të tjera.
 • Konektorët telekomandues të panelit të ndërfaqes – Kjo përdoret për të lidhur lloje të ndryshme të pajisjeve të përdorura në një stacion radio. Për të futur të dhënat e transmetimit në një transmetues do të duhet të përdoret një panel ndërfaqeje.
 • Kabllo - Një kabllo mund të përdoret për të lidhur pajisje të ndryshme.
 • Rafti i pajisjeve - Për të mbajtur të gjitha pajisjet në një mënyrë të sigurt dhe logjike, do të përdoret një raft pajisjesh.
 • Pajisjet e mbrojtjes së fuqisë – Për mbajtjen e pajisjeve në një mënyrë të qëndrueshme, të sigurt dhe logjike.
 • UPS – Për furnizim të pandërprerë me energji elektrike. [3]

Këto janë pajisjet dhe artikujt më të përdorur dhe më të rëndësishëm për shumicën e stacioneve radiofonike.

Shiko gjithashtuRedakto

ReferimeRedakto

 1. ^ "What is ICT (information and communications technology - or technologies)? - Definition from WhatIs.com". SearchCIO. Marrë më 2015-11-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Radio Regulations, Articles, Edition of 2012" (PDF). ITU. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 28 korrik 2017. Marrë më 13 nëntor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Equipment for a Radio Station | Complete List | Radio Broadcasting". familypsalms.com. Arkivuar nga origjinali më 25 dhjetor 2015. Marrë më 2015-11-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)