Rajoni i Anadollit Lindor (turqisht: Doğu Anadolu Bölgesi) është një rajon gjeografik i Turqisë.

Rajoni i Anadollit Lindor
Doğu Anadolu Bölgesi
Rajon i Turqisë
Location of Rajoni i Anadollit Lindor

Rajoni dhe emri "Doğu Anadolu Bölgesi" u përcaktuan në Kongresin e Parë të Gjeografisë më 1941. Ka lartësinë më të madhe mesatare, zonën më të madhe gjeografike dhe dendësinë më të ulët të popullsisë nga shtatë rajonet turke.

Populli kurd është grupi mbizotërues etnik, dhe rajoni konsiderohet pjesë e Kurdistanit turk. Deri në gjenocidin armen të vitit 1915, rajoni kishte gjithashtu një popullsi të madhe armene dhe njihej si Armenia Perëndimore.[1][2][3]

Nënndarjet

Redakto
 • Upper Euphrates Section (turqisht: Yukarı Fırat Bölümü)
 • Erzurum - Kars Section (turqisht: Erzurum - Kars Bölümü)
 • Upper Murat - Van Section (turqisht: Yukarı Murat - Van Bölümü)
  • Upper Murat Area (turqisht: Yukarı Murat Yöresi)
  • Van Area (turqisht: Van Yöresi)
 • Hakkari Section (turqisht: Hakkari Bölümü)

Provincat

Redakto

Provincat që janë plotësisht në Rajonin e Anadollit Lindor:

 • Agri
 • Bingöl
 • Elazığ
 • Hakkari
 • Iğdır
 • Kars
 • Tunceli
 • Van

Provincat që janë kryesisht në Rajonin e Anadollit Lindor:

Galeri

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Holslag, Anthonie (2018). The Transgenerational Consequences of the Armenian Genocide: Near the Foot of Mount Ararat (në anglisht). Springer. fq. 26. ISBN 9783319692609.
 2. ^ Hovanissian, Anush (2016). "Turkey: a Cultural Genocide". përmbledhur nga Chorbajian, Levon (red.). Studies in Comparative Genocide (në anglisht). Springer. fq. 149. ISBN 9781349273485.
 3. ^ Bloxham, Donald (2003). "The Armenian Genocide of 1915-1916: Cumulative Radicalization and the Development of a Destruction Policy". Past & Present (në anglisht) (181): 148. Though no ethnie comprised an absolute majority of the inhabitants of eastern Anatolia, Armenians formed a plurality, alongside Kurds.