Rajonet gjeografike të Turqisë përfshijnë shtatë rajone (turqisht: bölge) të cilat fillimisht u përcaktuan në Kongresin e Parë të Gjeografisë së vendit më 1941.[1] Këto shtatë rajone ndahen në njëzet seksione (turqisht: bölüm), të cilat më tej ndahen në zona të shumta (turqisht: yöre) siç përcaktohet nga mikroklimat dhe kufizohet nga formacionet gjeografike lokale.

Harta e rajoneve gjeografike me kod të ngjyrave të Turqisë, me kufij kombëtarë dhe krahinorë, të mbivendosur në gri më të trashë dhe të bardhë, përkatësisht. Shtatë rajonet zyrtare gjeografike janë Rajoni Marmara (e gjelbër e errët), Rajoni i Detit të Zi (e gjelbër e lehtë), Rajoni i Egjeut (e kaltër), Rajoni Mesdhe (vjollcë), Rajoni i Anadollit Qendror (kafe), Rajoni i Anadollit Lindor (portokalli), dhe Rajoni i Anadollit Juglindor (i verdhë)

"Rajonet" siç përcaktohen në këtë kontekst janë thjesht për qëllime gjeografike, demografike dhe ekonomike, dhe nuk i referohen një ndarjeje administrative.

Rajonet dhe nënrajonet

Redakto
 • Rajoni i Egjeut
  • Seksioni Egje
   • Zona e Edremit
   • Zona Bakırçay
   • Zona e Gedizit
   • Zona e Izmirit
   • Zona Küçük Menderes
   • Zona Büyük Menderes
   • Zona Menteşe
  • Seksioni i brendshëm i Anadollit Perëndimor
 • Rajoni i Detit të Zi
  • Seksioni Perëndimor i Detit të Zi
   • Zonë e Brendshme e Detit të Zi
   • Zona e Maleve Küre
  • Seksioni Qendror i Detit të Zi
   • Zona e Maleve të Canikut
   • Zona e Brendshme Qendrore e Detit të Zi
  • Seksioni Lindor i Detit të Zi
   • Zona Lindore e Bregut të Detit të Zi
   • Kelkit i Epërm - Çoruh Gully
 • Rajoni i Anadollit Qendror
  • Seksioni Konya
   • Rrafshnalta Obruk
   • Konya - Afërsia Ereğli
  • Seksioni i sipërm i Sakarya
   • Zona e Ankarasë
   • Porsuk Gully
   • Zona e Zinxhirit Malor Sündiken
   • Zona e sipërme e Sakarya
   • Konya - Afërsia Ereğli
  • Seksioni i Kızılırmak i Mesëm
  • Seksioni i Kızılırmak i Epërm
 • Rajoni i Anadollit Lindor
  • Seksioni i Eufratit të Epërm
  • Erzurum - Seksioni i Kars
  • Murati i Epërm - Seksioni i Vanit
   • Zona e Muratit të Epërm
   • Zona e Vanit
  • Seksioni i Hakkarit
 • Rajoni Marmara
  • Seksioni Çatalca - Kocaeli
   • Zona Adapazarı
   • Zona e Stambollit
  • Seksioni Ergene
  • Seksioni Jugor Marmara
   • Biga - Zona e Gallipolit
   • Zona e Bursës
   • Zona e Karesi
   • Zona Samanlı
  • Seksioni Yıldız
 • Rajoni Mesdhe
  • Seksioni Adana
   • Çukurova - Zona e Maleve të Demi
   • Antakya - Zona Kahramanmaraş
  • Seksioni i Antalisë
   • Zona e Antalisë
   • Zona Göller
   • Taşeli - Zona e mutit
   • Zona Teke
 • Rajoni i Anadollit Juglindor
  • Seksioni i Eufratit të Mesëm
   • Zona e Gaziantepit
   • Zona e ıanlıurfa
  • Seksioni i Tigrit
   • Zona e Dijarbakirit
   • Mardin - Zona Midyat

Dallimet e rajoneve

Redakto

Rajoni i Egjeut ka:

 • vijën më të gjatë bregdetit

Rajoni i Detit të Zi ka:

 • reshjet më të larta vjetore
 • zonën më të madhe pyjore
 • orët më të pakta të diellit
 • shumicën e rrëshqitjeve të dheut

Rajoni i Anadollit Qendror ka:

 • reshjet më të ulëta vjetore,
 • erozionin më të madh

Rajoni i Anadollit Lindor ka:

 • zonën më të madhe
 • lartësinë më të lartë
 • temperaturat më të ulëta vjetore
 • dimrat më të ftohtë
 • ndryshimin më të lartë të temperaturës midis stinëve
 • aktivitetin më vullkanik
 • popullsinë më të vogël
 • burimet më të larta minerale

Rajoni Marmara ka:

 • zonën më të vogel
 • lartësinë më të ulët   [ <span title="The material near this tag is possibly inaccurate or nonfactual. (September 2016)">dyshimtë</span> ] [ <span title="The material near this tag is possibly inaccurate or nonfactual. (September 2016)">dyshimtë</span> ]
 • diversitetin e klimës
 • konsumin më të lartë të energjisë,
 • verat më të freskëta,
 • popullsinë më të madhe

Rajoni Mesdhetar ka:

 • temperaturat më të larta vjetore
 • dimrat më të butë
 • dimrat me lagështi,
 • bujqësinë me sera

Rajoni i Anadollit Juglindor ka:

 • verat e nxehta
 • verat e thata
 • zonat më të vogla pyjore
 • më së shumti orë me diell

Referime

Redakto
 1. ^ Ali Yiğit, "Geçmişten Günümüze Türkiye'yi Bölgelere Ayıran Çalışmalar ve Yapılması Gerekenler", Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, IV. Ulural Coğrafya Sempozyumu, "Avrupa Birliği Sürecindeki Türkiye'de Bölgesel Farklılıklar", pp. 34–35. Arkivuar 31 mars 2012 tek Wayback Machine

Lidhje të jashtme

Redakto