Njësitë administrative të Turqisë

Njësitë administrative të Turqisë - Turqia ka një strukturë unitare sa i takon administrimit dhe ky aspekt është një nga faktorët më të rëndësishëm në formësimin e administratës publike turke. Kur tre pushtetet (ai ekzekutiv, legjislative dhe gjyqësor) merren parasysh si funksionet kryesore të shtetit, administratës lokale i mbetet pak pushtet. Turqia ka një sistem unitar dhe jo federal, dhe provincat janë në vartësi të shtetit. Administratat lokale janë themeluar që të shërbejnë në vend dhe qeveria është e përfaqësuar nga prefektë dhe prefektë të qytetit. Përveç prefektëve dhe prefektëve të qytetit, zyrtarë të tjerë të lartë publikë emërohen nga qeveria qendrore në vend që të emërohen nga kryetarët e bashkive ose të zgjedhur nga zgjedhësit.[1] Bashkitë turke kanë organe lokale legjislative (turqisht: belediye meclisi) për vendimmarrje në çështjet bashkiake.

Brenda kësaj kornize unitare, Turqia është e ndarë në 81 provinca për qëllime administrative. Çdo provinë është e ndarë në qarqe, me një total prej 923 qarqesh.[2] Turqia gjithashti është e ndarë në 7 rajone dhe 21 nënrajone për qëllime gjeografike, demografike dhe ekonomike, megjithatë, ata nuk përfaqësojnë një strukturë administrative.


Provincat e Turqisë
ª
Zonë Popullsi Densitet ISO Krahinë Sipërfaqe (km²) Popullsi (2000) Densitet (hab/km²) Kapital Población #
13 07 15 TR-01 Provincia de Adana 14.256 1.849.478 129,73 Adana 1.130.710 05
44 36 29 TR-02 Provincia de Adıyaman 7.572 623.811 82,38 Adıyaman 178.538 29
11 28 47 TR-03 Provincia de Afyonkarahisar 14.532 812.416 55,91 Afyonkarahisar 128.516 38
26 41 59 TR-04 Provincia de Ağrı 11.315 528.744 46,73 Ağrı 79.764 51
59 54 39 TR-05 Provincia de Amasya 5.731 365.231 63,73 Amasya 74.393 56
03 02 11 TR-06 Provincia de Ankara 25.615 4.007.860 156,47 Ankara 3.203.362 02
06 08 28 TR-07 Provincia de Antalya 20.599 1.719.751 83,49 Antalya 603.190 08
45 73 77 TR-08 Provincia de Artvin 7.493 191.934 25,62 Artvin 23.157 80
42 21 17 TR-09 Provincia de Aydın 7.922 950.757 120,01 Aydın 142.267 35
12 17 33 TR-10 Provincia de Balıkesir 14.442 1.076.347 74,53 Balıkesir 215.436 24
70 72 61 TR-11 Provincia de Bilecik 4.181 194.326 46,48 Bilecik 34.105 75
39 66 72 TR-12 Provincia de Bingöl 8.402 253.739 30,20 Bingöl 68.876 60
37 50 62 TR-13 Provincia de Bitlis 8.413 388.678 46,20 Bitlis 44.923 72
28 62 78 TR-14 Provincia de Bolu 10.716 270.654 25,26 Bolu 84.565 49
49 65 67 TR-15 Provincia de Burdur 7.238 256.803 35,48 Burdur 63.363 65
27 06 08 TR-16 Provincia de Bursa 11.087 2.125.140 191,68 Bursa 1.194.687 04
30 44 58 TR-17 Provincia de Çanakkale 9.887 464.975 47,03 Çanakkale 75.810 55
38 63 69 TR-18 Provincia de Cankiri 8.411 270.355 32,14 Çankırı 62.508 66
19 39 60 TR-19 Provincia de Çorum 12.833 597.065 46,53 Çorum 161.321 32
25 26 35 TR-20 Provincia de Denizli 11.716 850.029 72,55 Denizli 275.480 20
10 11 25 TR-21 Provincia de Diyarbakır 15.162 1.362.708 89,88 Diyarbakır 545.983 09
54 48 38 TR-22 Provincia de Edirne 6.241 402.606 64,51 Edirne 119.298 39
33 40 41 TR-23 Provincia de Elazığ 9.181 569.616 62,04 Elazığ 266.495 21
23 60 76 TR-24 Provincia de Erzincan 11.974 316.841 26,46 Erzincan 107.175 43
04 22 66 TR-25 Provincia de Erzurum 24.741 937.389 37,89 Erzurum 361.235 16
16 32 51 TR-26 Provincia de Eskişehir 13.904 706.009 50,78 Eskişehir 482.793 12
50 12 09 TR-27 Provincia de Gaziantep 7.194 1.285.249 178,66 Gaziantep 853.513 06
51 42 34 TR-28 Provincia de Giresun 7.151 523.819 73,25 Giresun 83.636 50
55 74 71 TR-29 Provincia de Gümüşhane 6.125 186.953 30,52 Gümüşhane 30.270 78
43 69 70 TR-30 Provincia de Hakkâri 7.729 236.581 30,61 Hakkâri 58.145 68
60 14 06 TR-31 Provincia de Hatay 5.678 1.253.726 220,80 Antioquía 144.910 34
36 43 43 TR-32 Provincia de Isparta 8.733 513.681 58,82 Isparta 148.496 33
09 09 18 TR-33 Provincia de Mersin 15.737 1.651.400 104,94 Mersin 537.842 10
65 01 01 TR-34 Provincia de Estambul 5.170 10.018.735 1.937,86 Estambul 17,000,000 01
24 03 05 TR-35 Provincia de Esmirna 11.811 3.370.866 285,40 Esmirna 2.232.265 03
31 58 68 TR-36 Provincia de Kars 9.594 325.016 33,88 Kars 78.473 52
17 52 73 TR-37 Provincia de Kastamonu 13.473 375.476 27,87 Kastamonu 64.606 64
08 18 42 TR-38 Provincia de Kayseri 17.116 1.060.432 61,96 Kayseri 536.392 11
56 57 48 TR-39 Provincia de Kirklareli 6.056 328.461 54,24 Kırklareli 53.221 70
52 67 64 TR-40 Provincia de Kırşehir 6.434 253.239 39,36 Kırşehir 88.105 48
73 16 03 TR-41 Provincia de Kocaeli 3.635 1.206.085 331,80 İzmit 195.699 28
01 05 50 TR-42 Provincia de Konya 40.824 2.192.166 53,70 Konya 742.690 07
22 35 49 TR-43 Provincia de Kütahya 12.119 656.903 54,20 Kütahya 166.665 31
21 25 37 TR-44 Provincia de Malatya 12.235 853.658 69,77 Malatya 381.081 14
18 13 22 TR-45 Provincia de Manisa 13.120 1.260.169 96,05 Manisa 214.345 26
14 19 36 TR-46 Provincia de Kahramanmaraş 14.213 1.002.384 70,53 Kahramanmaraş 326.198 17
34 33 31 TR-47 Provincia de Mardin 9.097 705.098 77,51 Mardin 65.072 63
20 31 46 TR-48 Provincia de Muğla 12.716 715.328 56,25 Muğla 43.845 73
41 47 45 TR-49 Provincia de Mus 8.023 453.654 56,54 Muş 67.927 61
63 04 44 TR-50 Provincia de Nevsehir 5.438 309.914 56,99 Nevşehir 67.864 62
47 56 56 TR-51 Provincia de Niğde 7.318 348.081 47,50 Niğde 78.088 54
57 23 13 TR-52 Provincia de Ordu 5.894 887.765 150,62 Ordu 112.525 41
72 53 21 TR-53 Provincia de Rize 3.792 365.938 96,50 Rize 78.144 53
66 29 12 TR-54 Provincia de Sakarya 4.895 756.168 154,48 Adapazarı 283.752 19
32 15 16 TR-55 Provincia de Samsun 9.474 1.209.137 127,63 Samsun 363.180 15
62 64 55 TR-56 Provincia de Siirt 5.465 263.676 48,25 Siirt 98.281 47
58 70 65 TR-57 Provincia de Sinope 5.858 225.574 38,51 Sinope 30.502 77
02 30 75 TR-58 Provincia de Sivas 28.129 755.091 26,84 Sivas 251.776 22
53 37 19 TR-59 Provincia de Tekirdağ 6.345 623.591 98,28 Tekirdağ 107.191 42
29 27 27 TR-60 Provincia de Tokat 9.912 828.027 83,54 Tokat 113.100 40
69 20 07 TR-61 Provincia de Trebisonda 4.495 975.137 216,94 Trebisonda 214.949 25
46 81 81 TR-62 Provincia de Tunceli 7.406 93.584 12,64 Tunceli 25.041 79
07 10 32 TR-63 Provincia de Şanlıurfa 19.091 1.443.422 75,61 Sanliurfa 385.588 13
64 59 40 TR-64 Provincia de Uşak 5.174 322.313 62,29 Uşak 137.001 36
05 24 63 TR-65 Provincia de Van 20.927 877.524 41,93 Van 284.464 18
15 34 53 TR-66 Provincia de Yozgat 14.083 682.919 48,49 Yozgat 73.930 57
75 38 10 TR-67 Provincia de Zonguldak 3.470 615.599 177,41 Zonguldak 104.276 45
40 49 52 TR-68 Provincia de Aksaray 8.051 396.084 49,20 Aksaray 129.949 37
71 80 80 TR-69 Provincia de Bayburt 4.043 97.358 24,08 Bayburt 32.285 76
35 68 74 TR-70 Provincia de Karaman 8.816 243.210 27,59 Karaman 105.384 44
68 51 26 TR-71 Provincia de Kırıkkale 4.589 383.508 83,57 Kırıkkale 205.078 27
67 46 20 TR-72 Provincia de Batman 4.671 456.734 97,78 Batman 246.678 23
48 55 54 TR-73 Provincia de Şırnak 7.296 353.197 48,41 Şırnak 52.743 71
78 75 23 TR-74 Provincia de Bartın 1.960 184.178 93,97 Bartın 35.992 73
61 78 79 TR-75 Provincia de Ardahan 5.495 133.756 24,34 Ardahan 17.274 81
74 76 57 TR-76 Provincia de Iğdır 3.584 168.634 47,05 Iğdır 59.880 67
81 77 02 TR-77 Provincia de Yalova 403 168.593 418,34 Yalova 70.118 59
77 71 30 TR-78 Provincia de Karabük 2.864 225.102 78,60 Karabük 100.749 46
79 79 24 TR-79 Provincia de Kilis 1.239 114.724 92,59 Kilis 70.670 58
76 45 14 TR-80 Provincia de Osmaniye 3.189 458.782 143,86 Osmaniye 173.977 30
80 61 04 TR-81 Provincia de Düzce 1.065 314.266 295,09 Düzce 56.649 69

ReferimeRedakto

  1. ^ "General Structure of Turkish Public Administration" (PDF). justice.gov.tr/. Ministry of Justice. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 21 maj 2016. Marrë më 14 gusht 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Turkey Districts". Marrë më 9 gusht 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)