Provica Razavi Khorasan (Persisht: استان خراسان رضوی‎‎) është provincë në verilindje të Iranit. Razavi Khorasan është një nga tre provinca të cilët janë formuar pas ndarjes së Provincës Horasan në vitin 2004.

Razavi Khorasan
Location of Razavi Khorasan
Population
 • Total5.994.402

Horasani ka dëshmuar ngritjen dhe rënien e shumë dinastive dhe qeverive në territoret e tyre në histori. Fise të ndryshme të arabëve, turqëve, kurdëve,[1] turkmenëve dhe mongolëve sollën ndryshime në rajon.

HistoriaRedakto

Gjeografët e Iranit kanë ndarë Iranin në tetë segmente e cila më e madhja ishte e cila më e madhja ishte Horasani. Gjatë pushtimit të muslimanëve në Persi, Horasani u nda në katër pjesë dhe secila pjesë u emërua sipas emrit të qytetit më të madh, Nishapur, Merv, Herat, dhe Balkh.

Në vitin 1507, Horasani u okupua nga fiset uzbeke. Pas vdekjes së mbretit së Persisë Nader Shah, u okupua nga perandoria afgane Durrani. Gjatë dinastisë Qajar, Britania e përkrahu Afganistanin për ta mbrojtur kompaninë India Lindore. Kështu Herati u nda nga Persia dhe Naser al-Din Shah Qajar nuk mundi ta mposhtë Britaninë për ta kthyer Heratin.

Horasani ishte provinca më e madhe në Iran deri më 29 shtator 2004 ku nda në tri provinca.

ReferimetRedakto