Retsu Unohana (卯 ノ 花 烈, Unohana Retsu), e njohur dikur si Yachiru Unohana (卯 ノ 花 八千, Unohana Yachiru) është personazh fiktiv në anime dhe manga Bleach. Ajo ishte ish-kapitene divizionit të katërt në Gotei 13. Ajo ishte një nga kapitenët më të vjetrat dhe me përvojë dhe ishte shëruesja më e mirë e Shoqatës së Shpirtërave, si dhe personi i parë që fitoi emrin Kenpachi.[1] Nënkolonelja e saj ishte Isane Kotetsu. Ajo gjithashtu më parë shërbeu si Kapitene e divizionit të 11-të.

PersonalitetiRedakto

Unohana ka një personalitet të butë dhe të ngrohtë që rrit pamjen e saj. Unohana është një grua me fjalë të buta, të sjellshme dhe të kujdesshme që përdor nderime kur u drejtohet të gjithëve, përfshirë vartësit e saj dhe armikun. Ajo rrallë tregon ndonjë shenjë paniku ose shqetësimi dhe ka një ndjenjë të madhe detyre, e treguar në kohën kur urdhëron burgosjen e Hanatarō Yamada dhe Isane Kotetsu ndjekjen e Renji Abarai kur ai ik me Rukia Kuchiki. Megjithë ndjenjën e saj të detyrës, ajo gjithashtu do të shërojë pothuajse këdo rreth e rrotull saj, përfshirë Renji pasi ai u mund nga kapiteni i tij, Gantenbainne Mosqueda kur arriti në Hueco Mundo, dhe Visored, duke iu referuar atyre si aleatë, megjithë ngurrimin e Shinji për ta bërë këtë. Me sjelljet e saj të mira dhe të këndshme, ajo i lejon të tjerët të dinë me qetësi se ndërsa mund të jetë e butë, ajo nuk duhet të merret lehtë. Përkundër natyrës së saj të butë, disa anëtarë të divizionit të 11-të dhe madje edhe bashkëfshatarët e saj kapiten i frikësohen asaj.

Sidoqoftë, pas zbulimit të së kaluarës së saj si Kenpachi i parë dhe Shunsui Kyōraku duke i bërë thirrje asaj që të tërhiqte përvojën e saj nga atëherë, personaliteti i Unohana kthehet në natyrën e saj origjinale të dhunshme dhe të etur për gjak; sapo të takohet me Kenpachi Zaraki, ajo komenton se si mbresë e lënë në gjoks po i shkaktonte dhimbjen pikërisht nga zëri i tij. Vetë Unohana thotë se është e mërzitur me tehe të kryqëzimit dhe beson fuqimisht në marrjen e çdo veprimi të domosdoshëm - madje edhe mëngët e duarve të tilla si thikat e fshehur - për të përparuar përpara në betejë.

Unohana i pëlqen ushqimi me shije të fortë, duke preferuar që ajo të shijojë pjatat. Në kohën e saj të lirë, ajo ngjitet male në të gjithë Rukongai; gjatë këtyre ekskursioneve, ajo mbledh bimë medicinale. Një herë në muaj, ajo mban një klasë ikebana për anëtarët e divizionit të saj dhe ajo është gjithashtu presidentja e klubit Ikebana.

HistoriaRedakto

Në të kaluarën, ajo e quajti veten Yachiru Unohana dhe njihej si kriminelja më djallëzore që ekziston ndonjëherë në Shoqatën e Shpirtërave. Genryūsai Shigekuni Yamamoto e kërkoi atë dhe ajo u bashkua me të, duke u bërë një nga anëtarët themelues të Gotei 13. Unohana hodhi themelet e asaj që do të njihej si divizioni i 11-të dhe u bë kapiteni i saj e parë, si dhe Kenpachi i parë. Unohana ishte mësuar nga teknikat mjekësore nga Tenjirō Kirinji si një mënyrë për të zgjatur luftimet.

Disa kohë pasi u bë kapiten, ajo ndërmori një mision për të eleminuar luftëtarët në skajet e Rukongai. Duke humbur interesin për të luftuar, Unohana u end nga vendi në vend në kërkim të diçkaje që do t'i pëlqente shpatës së saj, dhe hasi në një djalë të ri, i cili një ditë do të njihej si Kenpachi Zaraki. Duke sulmuar atë në shikim, djali ishte në gjendje ta dëmtojë atë, duke bërë që gruaja të kënaqet edhe një herë në luftime. Sidoqoftë, pavarësisht se ishte ajo që la në përfundim të betejës së tyre, ajo kuptoi se ai ishte më i fortë dhe ishte më i përshtatshmi për t'u bërë Kenpachi.

Disa kohë pas kësaj beteje, Unohana u largua nga divizioni i 11-të dhe u bë kapitene e divizionit të 4-të. Duke qenë një nga anëtarët themelues, ajo ka qenë një nga kapitenët më të gjatë të Gotei 13 së bashku me kapitenët e tjerë Yamamoto, Jūshirō Ukitake dhe Shunsui Kyōraku. Ukitake gjithashtu i referohet asaj si "Senpai" (japonisht për "senior"), duke treguar vjetërsinë e saj si për të ashtu edhe për Shunsui.

AftësitëRedakto

Si një nga kapitenët më të vjetër në Gotei 13 dhe për këtë arsye një nga më me përvojë, si dhe duke qenë një nga luftëtarët e tij më të fuqishëm, Unohana ka një sasi të jashtëzakonshme të fuqisë shpirtërore. Krahas Genryusai, ajo është një nga kapitenët e parë të Shinigami që u vu re se ishte brezi më i fortë i Gotei 13. Unohana ka theksuar se fuqia e Kenpachi Zaraki rivalizoi të sajin si një fëmijë, megjithëse ajo vetë ishte më e dobët se ai, dhe e pranon që ajo është më e fortë se të gjithë, por jo sw ai.

Unohana mësoi teknikat e shërimit që ajo përdor aktualisht nga Garda Mbretërore Tenjirō Kirinji.[2] Megjithëse ajo fillimisht mësoi shërimin e Kidō si një mënyrë për të zgjatur luftimet e saj, Unohana është bërë më e njohura për çështjet e lidhura me shëndetin në të gjithë Shoqatën e Shpirtëravr. Ajo dihet se është shumë e aftë në teknikat konvencionale të shërimit dhe shërimin bimor. Njohja e saj për anatominë është mjaft e madhe që pas ekzaminimit të "trupit të vdekur" të Aizenit, ajo konkludoi se nuk ishte Aizen apo i vërteti.[3] Ajo është gjithashtu në gjendje të shërojë më shumë sesa vetëm Shinigami, siç tregohet kur shëron Yasutora Sado, një njeri, dhe Gantenbainne Mosqueda, një Arrancar.

Si një nga kapitenët më të vjetër dhe me përvojë, Unohana ka njohuri të përparuara për Kidō dhe rrjedhën e energjisë shpirtërore. Njohuritë dhe zotërimi i saj për shërimin e Kidō janë të pakrahasueshëm në Shoqatën e Shpirtërave. Unohana është e aftë për një shumëllojshmëri të Kidō, shumë mjeshtërore në shërimin e Kidō dhe është në gjendje të përdorë me lehtësi magji të nivelit të lartë Hadō dhe Bakudō pa përdorur fjalë magjike.[4]

Specialiteti personal i Unohana është luftimi i shpatës, veçanërisht mjeshtëria e saj në artin e Kendo. Thuhet se ajo është një mjeshtër e të gjitha stileve të panumërta të shpatës që ekzistojnë në botë, kështu që kuptimi pas emrit të saj të mëparshëm, "Yachiru". Niveli i saj i aftësive në shpata është shumë më i lartë se madje kapiteni i divizionit të 11-të të orientuar nga lufta, Kenpachi Zaraki, pasi ajo është në gjendje ta lehtësojë më së miri atë për një sasi të konsiderueshme të luftës së tyre pas shekujve duke mos u përfshirë në luftime përleshje. Gjatë betejës së tyre, Unohana e kapërceu me lehtësi dhe plagosi fatalisht Kenpachi disa herë, duke humbur vetëm kur Kenpachi u rrit mjaftueshëm i fuqishëm për ta vrarë atë.

Përveç Zanpakutō së saj, Unohana mbart me vete edhe një kamë, të cilat mund t'i përdorë kundër kundërshtarit të saj jo dyshues gjatë luftimeve.[5]

ZanpakutōRedakto

Zanpakutō i Unohana quhet Minazuki. Në formë të vulosur, Minazuki është pak më e gjatë se një katana e zakonshme, dhe i ngjan një nodachi. Tsuba ka një formë ovale, dhe doreza është e kuqe. Në vend që ta lidhë me obin e saj, Unohana e mban Zanpakutō mbi supe me një rrip litar në "stilin Tachi", ose lejon Isane ta mbaj atë për vete.

ShikaiRedakto

Në formën e Shikai, Minazuki do të fillojë të morfitet, duke u shndërruar në një substancë të gjelbër, të ngjashme me gazin, përpara se të marrë formën e ngurtë të një krijese gjigande, jeshile, me një sy rrezesh si manta me aftësinë për të fluturuar. Minazuki mund të përdoret për transportim, dhe do të ndryshojë përsëri në substancën e gazit jeshil para se të kthehet në formën e saj të shpatës, kur detyra e saj të jetë përmbushur.

Aspekti kryesor i Minazuki është aftësia e saj për t’u shëruar. Kur të plagosurit vendosen brenda gojës së Minazuki, ato gëlltiten dhe ruhen brenda stomakut të saj. Acidet e stomakut të Minazuki janë ilaçe dhe pomadë shëruese të forta, të cilat gradualisht zhyten mbi të plagosurit, duke shëruar dëmtimet e tyre. Aktualisht, ajo ka treguar aftësinë për të transportuar të paktën gjashtë persona brenda stomakut të saj. Kur Unohana të japë fjalën, Minazuki do të rigjallërojë popullin përsëri nga goja e saj.[6]

BankaiRedakto

Kur lëshohet briskat e Zanpakutō të Unohana lëngëzohet në një substancë të trashë, të kuqe të errët në gjendje të rrethonte afërsinë e saj. Pasi shumica e lëngjeve rrjedh nga Zanpakutō, ajo zbulon se pjesa tjetër është solidarizuar në një katana të shkurtuar, e cila më pas mund të përdoret për luftime, e fortë dhe mjaft e guximshme për t'u përplasur kundër tehut të Kenpachi Zaraki.

Aftësia e saj Bankai është e panjohur.

DublimiRedakto

KurioziteteRedakto

  • Sipas Hanataro Yamada, nofka Kenpachi i referohet vetëm atyreve që i'u pëlqen luftimet dhe kanë vrarë më së shumti armiq. Përveç kësaj, Love ka shtuar se Kenpachi pasojnë njëri-tjetrin në divizionin e 11-të.
  • Së bashku me Shunsui, Unohana është një nga dy kapitenët që ka qenë kapiten i dy divizoneve. Së pari ajo ishte kapitene e divizionit të 11-të dhe pastaj i divizionit të 4-të.

ReferimetRedakto

  1. ^ Bleach Kapitulli 520, faqet 15-16
  2. ^ Bleach Kapitulli 517, faqja 8
  3. ^ Bleach Kapitulli 171, faqet 7-13
  4. ^ Bleach Epizodi 325
  5. ^ Bleach Kapitulli 524, faqja 10
  6. ^ Bleach Kapitulli 154, faqet 3-4