Rremulli

fshat në Shqipëri, në Qarkun e Dibrës

Fshati Rremull ndodhet në Komun Rukaj, Qarku i Dibrës, Rrethi i Matit, Shqipëri.

Rremulli

Gjeografia Redakto

HISTORIA Redakto

Tregimet të brez pas breziHistoria

Fshati Rremull eshte banuar qe nga vitet 1200. ky fshat ka 5 Lagje:

1-Rukaj

2-Samaj

3-Pujk

4-Sparrip

5-Grop.

Ne kete Fshat gjenden rrenojat e kishave te:

 • Shën Markut
 • Shën Pjetrit
 • Shën Vlashit
 • Shën Gjonit.Emertimi i pronave dhe i zonave tregon nje gjuh te pastër dhe te vjetër Shqipe.


Samaj-shtrirje dhe tarrace toke ne formën e samarit.

Rukaj-toke me pjerrtësi te madhe qe krijon rrëkaj ujërash.


Sparrip-tarraca toke ne formën e rripit.


Grop-toke e rrethuar nga kodra.


Fiset: Ruka ,Hysa, Lleshi, Palluçi Demiri. Lala, Shehu, Mara ,Bojni, Canameti , Lika ,Stafa,Alija (Dinametajt- Sufmetajt-Canamet)Lleshi, Kuka ,Hysa ,Stana, Barlika, Pepa, Përleka, Dervishi, (Ceni-Rizvani) Hoxha, Tahiri, Keçi.

Kult fetare: Xhamija e fshatit Rremull.

HISTORIKU SIPAS FSHATAREVE

   GOJËDHENAT

Ne kete fshat thuhen nga vëndasit disa emërtime pronash dhe visesh qe lidhja e tyre daton rreth viteve 1200.

Tronjasi eshte fakt per ekzistencen e Trojeve te lashta.

Tronja gjendet ne rrëzë te Gashnjetit,një pikë vrojtuese dhe komunikuese me Shën Pjetrin dhe Shen Gjonin. Aty gjënden varret pa goj(varret e te reneve ne dyluftim,sipas gojëdhënave kta ishin Turq dhe nuk njiheshin). Pikërisht ktu erdhen per te shembur Kishat dhe marrë Tronjasin!Rrënojat edhe varret duken edhe sot. Ktu flitet per disa fise Arbëresheqe kan ikur ne Kalabri! Fisi i larguar në Kalabri është fisi Fala Fala është nip i Fuiçit. Fuiçi e ndan saktësisht trungun e tij familjare ne Rremull me3 djem : Lika Stafa Cani. Gojëdhënat flasin edhe për një Prift me origjin nga zonat Bavareze te Gjermasë,ky ishte i pari qe bekoi dhe pagezoj Gashnjetet-gështenjet(Kastanien ne Gjermanisht). Gashnjeti lidhet shum ngushtë me banorët e zonave,dhe ka qen një burim financiar për banorët.

 FISET E VJETRA TE RREMULLIT

Lala Fala Fuiçi Bojni Caca jan fiset e para te banuara në Rremull. Në ktë fshat flitet per disa emra pronash nga kto fise që toponimet i perkthejn ne Legjenda.

ktu jetojn peme 700 vjecare si fojleta (caraci)apo gështenja, Lisa mbishekullor,zabele dhe shkembinj te mistershëm,burime ujore dhe prronje,Rrasa dhe kodrina.

   KORAJ
koraj-kore tokash pertej zallit ose varrezat të ndara në grupime.

Pujka dhe disa burime ujore jan pjes e përbashkët per fshatarët; por te ndara sipas Fshatit dhe lagjes.

  MONUMENTE NATYRE


 • Lisi ke XHamija(i tharë)
 • Lisi SHën GJonit.(2019)
 • Dardha te Varrezat .(2019)
 • Lisat e Lleshit.(2019)
 • Fojleta ne Rrasë të Përlekes (pothuajse e tharë).

Emertime Redakto

Lisi i ShenGjonit.

Gazhnjeti-pyll Geshtenje.

Pujk-Qytet buqesor i dikurshem sot Pyll.

Shkalla e Lleshit.

Shullani.

Kodra e Malit.

Kodra e Shetit.

Kodra Samajes.

Trenjes.

Qafsulit.

Sheshi i Farkes

Flloqi i Like .

Kroi Gramshe .

Buze Farkes .

Shkozbardhe .

Rrahanajt e Nel Abdiut.

Shëna Vlashja.

Majdheni.

Hurdha e Fale .

Kodra e Llogurit.

Shemat e Tahire.

Maja e Rruxhelit.

Gryka e Barlike.

Lidhje të jashtme Redakto

Kater Kisha ne Rremull Shen Marku Shen Pjetri Shen Gjoni Shen Vlashi Nga kto themele fillon e verteta e Rremullit

Rrem-ulli deg ulliri simbol i paqes dhe i dijes,vend i shenjt dhe i begate.

Rremulli ose Rre-mulli mulluri me rreth ,nje legjend historije. Ose (Rremullak )rreth i pa ndare qe bjen ne sy shoqerija qe mbanin Rremullaket, rrinin bashke ne pazare e kudo.Te ky fshat ka qen itifak(tradit)kush hynte ne kufinjt e Rremullit i huaj apo nga ndonje fshat tjeter ,i ulnin gryken pushkes,ndryshe nuk kalonte. Ne Rremull ekziston disa lloj pemesh qe kan jetegjatesin deri ne 700 vjet!kjo pem quhet ne gjuhen vendase Fojlet (australis celtis) ose Caraci,nje pem qe simbolizon qendresen ne gure dhe shkembinj !nje e tille mbi 700 vjecare gjendet ne rrase te Perlekes,ose Mani i Dervishe.Brenda emertimit te disa lloj pemeve gjendet e verteta historike e ktij Fshati me 4 Kisha. Lisat Ish Markut qe fshehin misterin dhe djegin nje tradhetije pranverore Nje lis disa shekuj i emertuar ;Lisi i Shen Gjoni <img src="content://com.samsung.android.memo/file/c66ab57f-53df-0308-0000-017427768f1d" orientation="0" altText="20190512_185438.jpg.png" width="600" Shpella te mrizat <img src="content://com.samsung.android.memo/file/c66ab57f-53df-0308-0000-017422509139" orientation="0" altText="Screenshot_20200124-090820.jpg.png" width="600" Fojleta ne Rrase te Perlekes <img src="content://com.samsung.android.memo/file/c66ab57f-53df-0308-0000-017427783055" orientation="0" altText="20190707_155606.jpg.png" width="600" />